Kellemes hőmérsékletű nyári hétvégének nézünk elébe az Időkép előrejelzése szerint. Szombaton a Dunától keletre elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, a Dunántúlon elvétve valószínű egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél továbbra is élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 12-17, a legmelegebb délutáni órákban viszont 25-30 fokot mérhetünk.
Vasárnap a változóan felhős idő mellett ismét az északi, északkeleti megyékben alakulhat ki elszórt jelleggel kisebb zápor, zivatar. Helyenként élénk lehet az északias szél. Délután ismét meleg, 26-32 fok várható. Hétfőn a napos-gomolyfelhős időben elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A szél helyenként felélénkül, délután 26-32 fok valószínű. Keddtől erősödik a nappali felmelegedés, délután már ismét jön a hőség, 28-34 fok valószínű. A napsütésé lesz a főszerep, kisebb zápor legfeljebb néhol fordulhat elő. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik.
Hiába az eső, készülni kell a melegre
Mivel az esők náhány órára felfrissíthetik a levegőt, de délutánra, estére visszatér majd a meleg. Ennek mentén érdemes felkészülni a melegebb napokra és feltankolni hűsítő italokból. Éppen ezért most hoztunk négy limonádé receptet, melyek amellett, hogy természetes alapanyagokból készülnek, fillérekből összedobhatók.
A receptek legfontosabb alapanyag mindegyik ital esetében a méz, hiszen sokkal másabb ízt kölcsönöz az italoknak, mint egyéb más édesítőszerek. Ráadásul, ha magyar mézet választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy letettük a voksunkat a minőségi termékek mellett.
Íme a négy mézes limonádé recept
1. Mézes, gyömbéres limonádé
Hozzávalók:
- 2,5 dl méz
- 2,5 dl víz
- 5 dkg gyömbér (tisztított)
- 1 dl citromlé
- 1,5 l ásványvíz
- menta ízlés szerint a díszítéshez
Elkészítés:
Először is elkészítjük a szirupot. A gyömbért vékony szeletekre vágjuk, és egy kisebb fazékba tesszük. Hozzáadjuk a mézet és a sima vizet, majd közepes lángon forrásig melegítjük. 5 percig gyöngyözve forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. Ha a szirup kihűlt, egy nagy kancsóba szűrjük, így eltávolítva belőle a gyömbérszeleteket, hozzáadjuk a citromlevet, elkeverjük. Felöntjük a szénsavas ásványvízzel, majd poharakba töltjük, mentával díszíthetjük.
2. Mézes, málnás limonádé
Hozzávalók:
- 250 g málna
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 ek gyömbér (reszelt)
- 1 ek méz
- 0,8 l ásványvíz
Elkészítés:
A málnát a citromlével, gyömbérrel és a mézzel egy mixerbe tesszük, pürésítjük. Felöntjük a víz felével, és röviden összemixeljük, majd egy sűrű szitán átszűrjük. Felöntjük a maradék vízzel. Citromlével és mézzel ízesíthetjük. Jégkockákra öntjük, és máris fogyaszhatjuk.
3. Mézes, citrusos limonádé
Hozzávalók:
- 1 db citrom
- 2 db narancs
- 1 db lime
- 3 ek méz (ízlés szerint)
- 2 l víz
Elkészítés:
A mézet elkeverjük egy kis meleg vízben. Feldaraboljuk a citromot, a narancsot és a lime-ot, majd összezúzzuk és hozzáadjuk a mézes léhez. Ezután felengedjük hideg vízzel, és hűtőbe tesszük, vagy jégkockával akár azonnal fogyaszthatjuk is.
4. Mézes, áfonyás limonádé
Hozzávalók:
- 15 dkg áfonya
- 3 dkg barna cukor
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 1 dl víz
- 2 szál kakukkfű
Elkészítés
Az áfonyát, a kakukkfüvet, a cukrot, a citromot és a vizet egy kisebb lábosba tesszük, és 10-15 perc alatt pépesre főzzük.
Megvárjuk, míg kicsit kihűl, és egy kisebb szűrőn átpasszírozzuk a levet.
A szirupot ízlés szerinti mennyiségű vízzel felöntjük, kakukkfűágacskával, citrommal, jégkockával kínáljuk.
Címlapkép: Getty Images