Halloween a ’90-es évekre elérte Európát, majd Magyarországot is, ahol az ünnep egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Az ünnepkor azonban vigyázni kell: nem minden tökféle ehető, a dísztökök néhány fajtája olyan toxikus vegyületeket tartalmaz, melyek fogyasztás esetén kellemetlen tüneteket lépnek fel, például hányás, gyomorgörcs, hasmenés és az ezzel járó kiszáradás.
Egyre többen ünneplik Halloweent Magyarországon is, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a vásárlók figyelmét, hogy fogyasztásra csak az ehető tökfajtákat használják, továbbá felszólította az élelmiszerüzleteket, hogy egyértelműen jelöljék meg a nem ehető, csak dísztöknek alkalmas fajtákat.
Európában először Franciaország jelezte a problémát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, miszerint az elmúlt öt évben több mint háromszáz ételmérgezést észleltek, amit tökfélék okoztak.
Az ilyen jellegű megbetegedések száma azóta nőtt, nem csak Franciaországban; hasonló esetekről számoltak be más uniós tagállamok is. Az esetek nyár végén és ősszel a leggyakoribbak, bizonyára a Halloween miatt, mivel ilyenkor megnő a dísztökök iránti kereslet.