Nyakunkon az iskolakezdés, jöhet a mobil-tilalom: ez vár a diákokra, de még sok a kérdőjel

Pénzcentrum 2024. augusztus 28. 08:28

2024/2025-ös tanév küszöbén a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása vált a közbeszéd egyik legmeghatározóbb témájává. Az augusztusban életbe lépett kormányrendelet szerint az okoseszközök ugyan bevihetők az iskolákba, de szigorú szabályokhoz kötött a használatuk. A klinikai szakpszichológus szerint a totális tiltás nem feltétlenül jelent hosszú távú megoldást a telefonfüggőség kezelésére, sőt ha már fennáll az addikció, komoly károkat is okozhat a teljes megvonás - írta cikkében a Pénzcentrum.

A 2024/2025-ös tanév sem kezdődik izgalmak nélkül, tavaly ilyenkor még a tanszerek drágulása, a tanárhiány, és a státusztörvény borzolta a kedélyeket, idén pedig a mobiltelefonok iskolákból való kitiltása van a fókuszban. Mint ismeretes, 2024. augusztus 8-án megjelent a kormány rendelete az okostelefonok és egyéb okoseszközök iskolai használatának korlátozásáról. Ezeket be lehet ugyan vinni az iskolába, de a használni már nem lehet őket feltétel nélkül.

Hogy mindez hogyan hat majd a diákokra, még nem tudni, de az tény, hogy a pszichológia jelen állása szerint a totális tiltás nem vezethet semmi jóra. Sem otthon, sem az iskolában.

A tiltással sosem fogjuk elérni azt, amit a mélyebb megértetéssel, tanítással minden bizonnyal igen, azaz hogy a gyerek magáévá tegye az eszközhasználat szabályait. Tehát a tiltás az alapproblémát nem fogja megoldani, az esetleges függőségre nem gyógyszer. Ha segíteni akarunk, a kérdéskör komplexitásában kell kezelnünk, de az iskolai betiltás legfeljebb tűzoltás lehet, a valódi problémára nem nyújt megoldást. A tiltással, részben meg tudjuk óvni őket, hogy ne alakuljon ki komolyabb idegrendszeri sérülés, ne torzuljon még jobban a személyiségük, de megoldásnak kevés.

- mondta el dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a Pénzcentrumnak.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, itt!

Címlapkép: Getty Images