Azt mondják, hogy minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Korábban már körbejártuk ezt a témát, hogy valóban így van-e, most azonban újabb élelmiszerekről derült ki, hogy csodálatos hatással vannak az emberi szervezetre. Lehet, hogy ezt a szállóigét is felülvizsgálhatnánk, és módosíthatnánk arra, hogy „minden nap egy hagyma, az orvost távol tartja.”
Egy új kutatás szerint ugyanis jobban tennénk, ha a mindennapos étrendünkbe beillesztenénk a hagymát és a fokhagymát, ugyanis ezek fogyasztása bizonyítottan csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
A Buffalo Egyetem kutatói a Nutrition and Cancer nevű folyóiratban tették közzé a tanulmányukat, mely szerint, akik legalább napi egyszer fogyasztanak hagymát és fokhagymát, azok 67 százalékkal kisebb valószínűséggel kaphatnak mellrákot, mint azok, akik soha nem fogyasztanak. A kutatás résztvevői 314 emlőrákban szenvedő nő és 346 kontroll alany volt, akiket 2008 és 2014 között figyeltek Puerto Ricóban.
Puerto Rico ideális hely volt a tanulmány alátámasztásához, mivel ott a helyi gasztronómiának köszönhetően a nők sokkal több hagymát és fokhagymát fogyasztanak, mint az Egyesült Államokban és Európában
- mondta Gauri Desai, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a kutatás eredményei segítettek abban, hogy megértsék azt, miért alacsonyabb az emlőrák előfordulása Puerto Ricóban, mint az amerikai kontinens többi részén.
A kutatók két összetevőre összpontosítottak: mind a hagyma, mind a fokhagyma gazdag flavonolokban és szerves kénvegyületekben, melyek antikarcinogén tulajdonsággal rendelkeznek. Desai elmondta, hogy korábban már ismeretes volt, hogy a hagymának kedvező hatással bír a rák megelőzésében, ám az emlőrákkal való kapcsolatot korábban még nem vizsgálták.
Forrás: Modern Farmer