Néha a közönséges ételek fogyasztása sem teljesen biztonságos: egy ártalmatlan paradicsom, egy csésze a kedvenc fekete teánkból, vagy egy kisebb darab sajt is károsíthatja a gyomrot. Ez annak köszönhető, mert egyes ételek sokkal savasabbak, mint mások, ezáltal gyomorégést, refluxot és egyéb kellemetlenségeket okozhatnak. Egészségünk érdekében rendkívül fontos, hogy ismerjük azokat a termékeket, melyek károsíthatják a gyomrot, továbbá igyekezzünk csökkenteni ezeknek az ételeknek a fogyasztását.
Mi történik a szervezeteddel, ha savas ételeket fogyasztasz?
A különböző anyagok – beleértve az ételeket, italokat – rendelkeznek egy bizonyos pH-értékkel. A pH-értékek egy 0-14 közötti skálán helyezkednek el. Ha egy étel pH-ja kevesebb, mint 7, akkor savasnak tekinthető, a 7-es feletti érték pedig lúgosnak számít. A vér pH-értéke 7,35-7,45 között számít egészségesnek, ami enyhén lúgosnak számít. A gyomor pH-értéke ezzel szemben 3,5-5,5 között ingadozik, ami nagyon savasnak számít. Ha szinte csak alacsony pH-értékű savas ételeket fogyasztunk, az a gyomornak nem tesz jót, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a gyomor-bél reflux betegség, gyomorégés, fogszuvasodás és a vesekő.
A Bright Side összegyűjtötte azokat az ételeket, melyek extrém alacsony pH-értékkel rendelkeznek ezáltal nem biztonságos őket huzamosabb ideig és nagyobb mennyiségben fogyasztani. A jó hír azonban, hogy rengeteg olyan étel van, ami jó hatással van a gyomorra, ezért a portál az alacsony savtartalmú étrendhez is összegyűjtött egy listát. Lássuk csak, melyek azok az ételek, amelyek tönkreteszik a gyomrot!
1. Fűszeres ételek és szószok
A fűszeres ételek és szószok könnyen kiválthatják a nyelőcső nyálkahártya irritációját, ami sok kellemetlenséget okozhat. A fűszeres termékek túlzott fogyasztása általában gyomorégéshez vezethet, ezért vigyázz a fogyasztott fűszeres termékek mennyiségével, ha el akarod kerülni a gyomorproblémákat.
- a chili szósz pH-ja: 2,8-3,7
2. Koffeintartalmú italok
A koffeintartalmú italok, mint például a kávé, tea és az energiaitalok komoly gyomorégést okozhatnak, emellett irritálják a nyelőcsövet és gyengítik a nyelőcső záróizmát. Ez a gyomor tartalmának visszaáramlásához vezethet.
- a kávé pH-ja: 4
- a fekete tea pH-ja: 4,9 - 5,5
- a zöld tea pH-ja: 7-10
- az energiaitalok pH-ja: 3,4
3. Citrusok és gyümölcslevek
A citrusfélék nagyon savas gyümölcsök, amelyeket érdemes elkerülnöd, ha nem szeretnél gyomorégést. A narancs- és a grapefruitlevek irritálhatják a gyomrot és kellemetlenséget okozhatnak.
- a citrom pH-ja: 2,2 - 2,4
- a grapefruit pH-ja: 3,0 - 3,7
- a narancs pH-ja: 3,0 - 4,0
4. Menta
Bár sokan azt gondolják, hogy a borsmenta és a fodormenta jó hatással van az emésztőrendszerre, ez nem igaz. A mentafélék túlzott fogyasztása refluxot és gyomorégést okozhat: ha csak napi egy csésze borsmentateát fogyasztasz, máris megdupláztad az esélyedet a gyomorégésre.
- a bormenta tea pH-ja: 6-7
5. Paradicsom
A paradicsom rendkívül savas, ha pedig túl sokat fogyasztasz belőle, akkor szinte biztos, hogy gyomorégéshez vezethet. Talán furcsán hangzik, de a paradicsom által okozott gyomorégésre a savanyú cukorka a leghatásosabb ellenszer, mely elősegíti a nyáltermelést, ami semlegesíti a gyomorból felszabaduló savat.
- a paradicsom pH-ja: 4,3 - 4,9
- a paradicsomlé pH-ja: 4,1 - 4,6
- a paradicsompüré pH-ja: 4,3 - 4,5
6. Alkohol
Az alkoholos italok, mint például a bor vagy a sör, stimulálják a savtermelést a gyomorban. Az alkoholos italok mérsékelt vagy túlzott bevitele gyomorégéshez vezet, valamint a nyelőcső nyálkahártyáját is károsíthatja.
- a bor pH-ja: 2,5 - 4,5
7. Magas zsírtartalmú ételek és mélyhűtött termékek
A zsíros ételek (például a sültek) nincsenek jó hatással a gyomorra, ugyanis a fogyasztásukkal gyomorsav kerülhet a nyelőcsőbe. Ha ez még nem lenne elég, akkor a nyelőcső záróizmának elgyengüléséért is felelős, de a kolecisztokinin hormon felszabadulását is elősegíti. A bő, zsiradékban történő sütés helyett inkább választ a főzést és a grillezést! Ezek a legsavasabb zsíros ételek:
- mirelit sült ételek: hagymakarika, hasábburgonya, chips
- zsíros tejtermékek: sajt (pH 5,1–5,9), teljes tej (pH 4,1–5,3), vaj (pH 6,7–6,9), joghurt (pH 4,4–4,6)
- zsíros húsok: marha-, sertés- vagy bárányhús, szalonnazsír, sonkazsír és szalonna zsíros darabjai (pH - 5,8)
- kesudió (pH - 5,9), dió (pH - 5,4)
8. Szénsavas italok
A szénsavas italok a gyomor egészsége szempontjából is kockázatosak, mivel a rendszeres fogyasztásuk reflux kialakulásához vezethet. A szénsav buborékai a gyomorban nyomást gyakorolnak, a gyomorsavat pedig a nyelőcsőbe nyomják vissza.
- Coca-Cola pH-értéke: 2,37
- Fanta narancs pH-ja: 2,82
- Sprite pH-ja: 3,24
9. Fokhagyma és hagyma
Azoknak, akiknél már kialakult a reflux, nem ajánlatos fokhagymát enniük. A fokhagyma gyomorégést és gyomorpanaszokat okozhat, de a hagyma sem ártalmatlan: különösen a nyers zöldség szintén rossz hatással van a gyomorra.
- a fokhagyma pH-ja: 5,8
- a vöröshagyma pH-ja: 5,30–5,8
10. További savas ételek
A felsoroltakon túl vannak még olyan ételek, amelyeknek a fogyasztását érdemes korlátozni. A teljesség igénye nélkül ezeket nem érdemes túlzásba vinni:
- kukoricaolaj
- cukor, melasz, juharszirup, feldolgozott méz és aszpartám
- só
- majonéz
- szójaszósz
- ecet
- gabonafélék: kukorica, rizs, búza.
Ezek a legjobb lúgos ételek
- tofu
- szójabab
- zöldségfélék: articsóka, spárga, zöld leveles zöldségek, brokkoli, káposzta, sárgarépa, zeller, karfiol, kukorica, padlizsán, kelkáposzta, póréhagyma, saláta, gomba, borsó, kalifornia paprika,burgonya, tök, retek, spenót, hajtások, édesburgonya
- dinnye
- banán
- zabpehely
- teljes kiőrlésű kenyér
- kuszkusz
- grillezett pulyka és csirke
- gyökérzöldségek, a hagyma kivételével
- grillezett vagy sült hal, zsíros szószok nélkül
- tojásfehérje.