Sárgarépákat vizsgált be a Nébih: súlyos vegyszert találtak a közkedvelt terményben

HelloVidék 2019. október 29. 17:00
Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a legújabb Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal szakemberei összesen 11 terméket ellenőriztek, amelyek között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt. Továbbá bio és hagyományos termesztésű, valamint esztétikailag kifogásolható termékek is kerültek a Nébih kosarába.

A Nébih laboratóriumában a répák komplex vizsgálata zajlott. A szakemberek elemezték a növényvédőszer-maradék, a kálium, a nitrit és a nitrát, a nedvesség- és az összescukor-tartalmat, valamint ellenőrizték az Escherichia Coli és a penészgomba jelenlétét. A béta-karotin és C-vitamin mennyiségi mérése szintén fontos eleme volt a vizsgálatoknak. A vitamintartalmat pedig nem csak a nyers, hanem a hőkezelt répákban, illetve a termények héjában és a répatestben is megmérték.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a héj és a répatest vitamintartalma között nincs jelentős különbség. A vizsgálatok azt azonban nem igazolták, hogy a bio sárgarépáknál magasabb vitamintartalom várható.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A kedveltségi vizsgálaton a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett az élen. A második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Tesco sárgarépa léphetett fel.