Rengetegen mondták már az uborkáról és annak levéről, hogy fantasztukus csodaszer és rendszeres fogyasztása - nyersen vagy turmix formában - segít a méregtelenítésben, a fogyásban és az egészséges életmód fenttartásában.
Szakemberek szerint sajnos egyik állítás sem igaz. Az uborka csak egy egyszerű zöldség, amelynek persze van néhány jótékony hatása, de nem csodaszer. A legtöbb egészség trendhez hasonlóan, az uborka és a belőle készült italok köré is épült egy hype, ami miatt egyre többen iktatják be ezeket a zöldségeket az étrendjükbe. Ez persze nem biztos, hogy rossz dolog, de nem érdemes túlzásba esni sem.
Most annak jártunk utána, hogy mi igaz, az egyes állításokból. Valamint, hogy milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztunk uborkát vagy a belőle készült turmixot.
Az uborka segít a hidratálásban
Mivel az uborka magas víztartalmú növény, az uborkalé segíthet a hidratálásban, különösen, ha nem sok vizet fogyasztunk
- mondja Karen Ansel, a Healing Superfoods szakértője, aki arra figyelmeztet, hogy ha mégis szeretnénk uborkalevet inni, azt magunk készítsük el. Ez azért fontos, mert a boltok polcain található dobozos vagy üveges italokban rengeteg a hozzáadott cukor.
Természetesen a hidratálás nagyon fontos, mivel segít a testünknek elszállítani a tápanyagokat a sejtekhez, megőrzi az izületeink egészségét és javítja a memóriánkat is. Emellette szabályozza a testhőmérsékletet és segíti a szervek megfelelő működését. Ha mindenképp a hidratálásra fókuszálnánk, akkor érdemes inkább 2-3 sima vizet meginnunk egy nap. Az sokkal hatásosabb lesz, mint az uborkalé
- tette hozzá a szakértő.
Rengeteg antioxidánst tartalmaz?
Erről is sok félrevezető információ található. Ha jobban megvizsgálunk egy uborkát, megtudhatjuk, hogy 2,8 mg C-vitamin található egy marék uborkában, héjjal együtt. Ha összehasonlítjuk a kapott eredményt egy hasonló mennyiségű kivivel, akkor láthatjuk, hogy egy marék, apróra vágott kivi 167 mg C-vitamint tartalmat. Ez lényegesen több, mint az uborkában. Ha tovább megyünk, láthatjuk, hogy egy hasonló mennyiségű paprikában 152 mg, eperben pedig 98 mg C-vitamin van. A brokkoliban 81 mg és a paradicsomra pedig 55 mg. Szóval abban biztosak lehetünk, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs biztosan tartalmaz hasznos vitaminokat, éppen ezért az uborkát nem lehet piedesztálra emelni.
Azt is sok helyen írják, hogy az uborka levében található antioxidánsok segíthetnek a rák megelőzésében és csökkenthetik a vércukorszintet. Ezt viszont még nem sikerült egyértelmű adatokkal igazolni
- emelte ki Karen Ansel.
Segíthet az uborkalé a fogyásban?
Ebben sincs semmilyen varázslat: az uborka alacsony kalóriatartalmú és magas víztartalomú zöldség. Ha a cukros üdítők helyett egyszerű uborkalevet fogyasztunk, akkor valószínűleg könnyebben letornázhatunk néhány kilót. De csak akkor, ha nem ízesítjük semmivel.
Az igazság az, hogy az uborkalé nem nyújt jelentős mennyiségű tápanyagot. Ennek oka az, hogy a legtöbb receptben benne van, hogy meg kell hámozni az uborkát. Ezzel viszont eltávolítjuk a héjat, ami pedig a tápanyagok legnagyobb részét tartalmazza. Ugyanakkor az uborka még teljes egészében sem annyira tápláló, mint más zöldségek, például spenót, brokkoli, sárgarépa vagy kelkáposzta. Ha szeretjük az ízét, keverjünk egy adagot és igyuk meg napközben, de ne várjuk azt, hogy ennyitől majd több kilót gombolhatunk le magunkról
- jegyezte meg a szakértő.
(forrás: www.goodhousekeeping.com)
Címlapkép: Getty Images