Nehéz tél vár a magyar családokra: rendkívüli bejelentést tett az ÁNTSZ-vezetője

Magyar Nemzet 2021. december 9. 10:00
Nincs elég bajunk?! Rendkívüli influenzaszezon várható, a fertőzöttség általában 15-20 százalékos egy szezon alkalmával. Ez idén Ócsai Lajos szerint 30-40 százalékos lehet.

A tavaly elmaradt influenzaszezon, az enyhébb járványügyi intézkedések, valamint az újonnan megjelent influenza-vírustörzsek miatt a korábbiakhoz képest idén sokkal súlyosabb influenzajárványra lehet számítani – közölte a Magyar Nemzettel Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője.

A szakember szerint az idei év más, mint a tavalyi, mivel van utasforgalom és a védőintézkedések is hézagosabbak, így a vírus H3N2 törzse már Horvátországban, Hollandiában, Oroszországban, Skóciában Írországban és Svédországban is megjelent, így biztosra vehető, hogy hazánkat sem fogja elkerülni. Hozzátette, hogy

A járványügyi szakértő hangsúlyozta: mivel tehát

különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele, amit a párhuzamosan jelenlévő koronavírus-járvány még inkább indokolttá tesz. Ócsai Lajos arra is kitért, hogy a koronavírushoz hasonlóan közvetlenül az influenzavírus következtében is kevesebben halnak meg, ugyanakkor mindkét fertőzés azért veszélyes, mert a meglévő alapbetegségeket teheti súlyosabbá. A járványügyi szakérő végül jelezte, hogy a koronavírus elleni védőoltásnak semmi köze az influenza elleni oltóanyaghoz, így a Covid–19 oltás után két héttel minden további következmény nélkül az influenza elleni védőoltás is beadható.

Címlapkép: Getty Images