A hét eleje óta szüretelnek a Balaton déli partján, az Európában az elsők között beérő szőlők egyikét, a Csabagyöngyét. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlőfajták betakarításához is. A leszedett gyümölcs erjedése során keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz. A Technológiai és Ipari Minisztérium a hasonló tragédiák megelőzése érdekében a megfelelő óvintézkedések megtételére kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket - írta a minisztérium Facebook-posztjában.
Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait.
A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe! A biztonságos munkavégzés érdekében feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni, huzamosabb föld alatt tartózkodás esetén személyi gázkoncentráció mérő készüléket használni. További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer üzemeltetése. E készülékek, biztonsági berendezések működőképességét rendszeresen ellenőrizni kell, arra a szüreti időszak kezdetén érdemes fokozott figyelmet fordítani. A must forrásának idején javasolt „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratára.
A korszerű érzékelők semmiképpen nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával. A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elkérő szén-dioxid tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra. Önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 1️⃣1️⃣2️⃣-es központi segélyhívó számon, a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedetteket.
A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után lépcsőzzünk le! A mustgáz alattomos gyilkos, de kis odafigyeléssel megvédhetjük magunkat tőle.
Címlapkép: Getty Images