Így él most Lajos Mari, a legendás magyar szakácskönyv-sorozat szerzője

HelloVidék 2023. július 18. 19:02

Ahogy a Meglepetés magazin írja, Lajos Mari évtizedekig volt a köztudatban, hiszen milliók főztek a szakácskönyveiből. A majd' nyolcvanéves szerző a lapnak elárulta, hogyan telnek most a napjai.


 

Kétgenerációs házban lakunk. A lányom, a vejem és az unokám az egyik szinten, én a másikon. A fiatalok sokat dolgoznak, ezért hétköznap többnyire én készítem el az ebédet. A főzés után egy kicsit pihenek, a délutánt általában tévézéssel, zenehallgatással, olvasással töltöm. Szívesen járok koncertre, színházba. Hetente egyszer a barátnőimmel bridzselek. Nagyon jó agytorna, ajánlom mindenkinek

- mesélte a hétköznapjairól.

Anyukám is nagyon jól főzött, de ő sokat dolgozott, ezért gyerekkoromban a nagymamám készítette az ételeket a családnak. A nővéreimmel együtt ott sertepertéltünk körülötte a konyhában. Az 50-es években élelmiszerhiány volt, a nagymamám mégis megtalálta a módját, hogy ízletes ételek kerüljenek az asztalra. Akkoriban sok mindent helyettesítettünk, mert jegyrendszer volt és órákig tartó sorban állás, mivel üresek voltak az üzletek. Például főtt babból készült a gesztenyepüré, sárgarépából a narancsos sütemény, karamellkrémmel a 'hamis' dobos, krumpliból és zöldségből a fasírt

- emlékezett vissza a régi időkre, majd hozzátette:

Tudom, hogy Zsófinál jó kezekben lesz a hagyatékom. Precíz, megbízható ember, de nem kell hatalmas dolgokra gondolni. Itthon a könyvkészítésből és a főzésből nem lehet meggazdagodni; ha Amerikában jelent volna meg 36 könyvem, talán milliomos lennék

Címlapkép: Getty Images