A romlott étel egészségügyi kockázatot is jelent, de gazdasági szempontból is hasznosabb, ha később még fogyasztható lesz a maradék, ahelyett, hogy hagyjuk megromlani, és ezért a kukában végzi - írja az Agrárszektor.
Az élelmiszerek minőségének romlása számos okra vezethető vissza. Leggyakoribbak ezek közül a mikrobiológiai tényezők, azaz, ha baktériumok vagy gombák (például penészek) telepszenek meg rajtuk, és azok élettevékenysége miatt az élelmiszer számunkra kedvezőtlen irányba kezd átalakulni. A helytelen tárolás is ide vezethet. Az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett kell tárolni. Ha nem megfelelően a tárolás, akkor a mikroorganizmusok számára kedvező körülményeket teremtünk, ezek szaporodni kezdenek, és az élelmiszer megromlik. Többnyire a magasabb hőmérséklet és a magasabb páratartalom kedvez ezeknek az élőlényeknek, tehát az alacsonyabb hőmérsékleten és szárazabb körülmények közötti tárolás előnyösebb - ezért is használunk például hűtőszekrényt, hiszen az alacsony hőmérséklet nem kedvez a mikroorganizmusok élettevékenységének - írta az Agrárszektor.
Csomagolási hibák is okozhatják a minőségromlást, hiszen a zárt és sértetlen csomagoláson belülre jó esetben nem tudnak kívülről bekerülni mikroorganizmusok.
Szivárgások, repedések vagy rosszul záródó csomagolások könnyen a baktériumok bejutását eredményezhetik, ami hozzájárul az élelmiszerek romlásához. Ám ideális környezeti feltételek és jó csomagolás mellett sem lehet a végtelenségig eltárolni élelmiszereket (van pár kivétel: a só és a cukor megfelelően száraz helyen korlátlan ideig eltartható) Az élelmiszereknek különböző lejárati idővel rendelkeznek, és fontos betartani ezeket az ajánlásokat. Ha túl sokáig tartjuk az élelmiszert, akkor megnövekszik annak a valószínűsége, hogy megromlik, és ekkor veszélyes lehet fogyasztani.
A tisztaság már fél siker
Az élelmiszerek romlásának megakadályozása érdekében több lépést is tehetünk. Ilyen a hűtőszekrény rendszeres tisztítása és karbantartása. Így a bejutott mikroorganizmusok többségét elpusztítjuk, és a megfelelő hőfok biztosításával, a túlélők életfolyamatait is gátoljuk. Tartsuk az élelmiszereket az erre kijelölt helyeken, és biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat a hűtőszekrényben vagy a kamrában.
A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!
Címlapkép: Getty Images