Strandfejlesztés a Balatonnál: újjáépítik a magyar tenger legnagyobb ikonikus fürdőházát

MTI 2024. június 17. 10:05

A második világháború alatt lőszerraktárnak használták a balatonfüredi fürdőházat, amely egy bombatalálat miatt teljesen megsemmisült. Szellemi örökségét ugyanakkor a Balaton-part legelegánsabbnak tartott fürdőhelye, az Esterházy strand viszi tovább.

A balatonfüredi fürdőtelepe több mint kétszáz éves, hiszen már 1820-as években állt ott egy kisebb méretű fürdőház, amelyet a bencés rend annak ellenére állított fel, hogy a korabeli vélekedés szerint a Balaton vízétől ráncos lesz az ember bőre. 1889 júniusában a nagyközönség használatba vehette a Czigler Győző által tervezett modern fürdőházat, amely a Balaton-part legnagyobbja volt

– írja a magyarepitok.hu, annak kapcsán, hogy a Balaton legelegánsabb strandjának területén új kabinépületet emelhet a VEMÉV-SZER.

A második világháború alatt lőszerraktárnak használták a fürdőházat, amely egy bombatalálat miatt teljesen megsemmisült. Szellemi örökségét ugyanakkor a Balaton-part legelegánsabbnak tartott fürdőhelye, az Esterházy strand viszi tovább. E strand keleti felén épül most kabinépület: a korábbi öltöző épület helyére egy kétszintes új öltözőépület épül.

Az épület fő feladata a strandon pihenők magas szintű kiszolgálása az öltözés és tisztálkodás terén; helyet ad továbbá tárolóknak, raktáraknak és az itt dolgozók részére tisztálkodási lehetőséget biztosít

– írják.

A munkákat jelenleg nehezíti a magas talajvízszint

Jelenleg a keleti szárny és a központi épületrész záró vasbeton födémének betonozási munkáihoz kapcsolódó előkészítő munkák, zsaluzások és betonacél szerelések zajlanak a megrendelő a balatonfüredi PROBIO Zrt. megbízásából, de ahogy a lap megtudta:

„a nyugati szárny emeleti vasbeton szerkezeteinek (pillérek és falak) betonozási és a szerkezeti kerámia falak falazási munkái is folyamatban vannak. Elindult a keleti szárny földszinti válaszfalak falazása és a villamos alapszerelés is.”

A tervek szerint 2025 március elején adhatják át a közönségnek a balatoni térség egyik legrégebbi fürdőhelyének legújabb épületét.

Címlapkép: Getty Images