Horror dolgok történhettek egy vidéki gyepmesteri telepen: botrányos videók terjednek

HelloVidék 2024. július 3. 11:02

Vizsgálatot kezdeményez a makói gyepmesteri teleppel szemben az azt fenntartó önkormányzati társulás – hangzott el kedden a környékbeli önkormányzatokat tömörítő csoportosulás rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az ügyről a Délmagyar tudósított, amit a Telex vett észre. A gyepmesteri telepről korábban megrázó felvételek kerültek ki a közösségi oldalakra, de az a vizsgálatok lezárásáig folyamatosan üzemel majd.


 


 


 

A Makón élek Facebook-csoportban június vége táján több posztban számoltak be a sintértelepen előforduló állítólagos állatkínzásokról. A csoportba többek között feltöltöttek egy fotót egy kutya teteméről, valamint egy videót is megosztottak, amelyen a bejegyzés szerint az látható, ahogy egy macskát végigvonszolnak a telepen, majd egy dobozba hajítják, ahol az állat elpusztul. A bejegyzés szerzője szerint a felvételek azt igazolják, hogy a telepen bántalmazzák az állatokat, és emiatt „a feljelentés megtörtént”.

Az eset hatására egy országos állatmentő szolgálat, a Gazdátlan Kölykök – Kölyökmentő Alapítvány a gyepmester tevékenységének felfüggesztése érdekében petíciót is indított, ami jelenleg több mint 11 ezer aláírásnál tart.

A keddi sajtótájékoztatón - amiről a Délmagyar beszámolt - elmondták, belső vizsgálatot indít a társulás, továbbá a rendőrség is foglalkozik az üggyel. A környékbeli önkormányzatokat tömörítő csoportosulás a vármegyei kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi osztályát, valamint az állatvédelemért felelős hatóságot is felkérte, hogy soron kívül végezzék el a hatósági vizsgálatot.

A portál arról ír, hogy a gyepmester korábban azt nyilatkozta, a feljelentésről szóló állításról a sajtóból értesült. Ő úgy látja, az ügy egy vásárhelyi állattartó személyes bosszúja, akitől a közelmúltban több mint ötven, szörnyű körülmények között tartott kutyát foglaltak le.

A felvételen látható macska esetéről úgy vélekedett, nem emlékszik a körülményekre, mivel ez már közel két hónapja történt (utóbbi állítását nem mellesleg igazolja a videón található május 9-i dátum). Azt viszont elmondta, hogy az állat a sérüléseibe halt bele, a képen látható kutya pedig szerinte azért pusztult el, mert kiszabadult a kennelből, és kirágta a rágcsálóirtós dobozt.

A férfi április 15. óta vezeti az ebrendészetet. A társulás tájékoztatása szerint korábban semmilyen kifogás nem érkezett a telep működésével kapcsolatosan, illetve a rendszeres hatósági ellenőrzések is mindent a jogszabályoknak megfelelőnek találtak.

Címlapkép: Getty Images