Lerántjuk a leplet a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó strandjairól: itt a friss hazai fürdővíz-térkép

Pais-Horváth Szilvia 2024. július 4. 15:04

Hétvégére visszatér a kánikula, igazi strandidőt jósolnak, már csak egy kérdés marad, hol csobbanjunk, merre találjuk Magyarország legjobb vizű szabadtéri strandjait?! Nem lesz költői a kérdés, ugyanis a Nemzeti Népegészségi Központ rendszeresen vizsgálódik. Hozzuk is a legfrissebb adatokat, a topokat és a leggyengébben teljesítő strandokat!

Ahogy a korábbi években, úgy az idei strandszezon előtt is A Nemzeti Népegészségi Központ (NNK) alapos vizsgálatnak vetette alá Magyarország természetes vizeinek minőségét. A mostani eredmények alapján úgy tűnik, az ország megannyi szegletében találni kristálytiszta szabadtéri vizeket, bátran élvezhetjük a biztonságos strandokat, de azért akadnak vízminőségben kifogásolt helyek is.

Mielőtt hoznánk a friss listát, azért lássuk, mi volt a helyzet tavaly

2023-ban Magyarországon 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású – közölte az NNGYK az MTI-vel.

28 nem besorolható fürdőhely is volt akadt azonban. Ezek többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de vizüket szintén folyamatosan ellenőrzik a szakemberek. Ezen kívül hat strand került a kifogásolt kategóriába:

  • a dunakeszi Duna-parti strand,
  • gárdonyi Tini Strand,
  • a makói Maros Kalandpart,
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő,
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand.

Az NNGYK szerint a kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

Nézzük, mit is vizsgálnak a szakemberek

Ahogy a honlapon írják, a természetes fürdővizek értékelése a 78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet előírásai szerint történik. A vizsgálat során a mintákban szennyvíz eredetű baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát nézik. Attól függően, hogy ezek a hányást, hasmenést okozó baktériumok milyen mennyiségben vannak jelen az adott vízmintában, az adott vizet a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolják. Az éves értékelést a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítják meg, így kapnak a fürdővizek „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” minősítést. Amennyiben nincs kellő számú minta (pl. mert a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek), a fürdővíz a térképen "nem minősíthető" megjegyzéssel szerepel.

Az aktuális mérés eredménye a térképen látható színkódra kattintva érhető el. A színkód a fürdővizek minőségi osztályba sorolását mutatja, ami négy év teljes adatsora alapján készül, az egész Európai Unióban egységes követelmények szerint. Ilyenkor nem csak a minták eredményét veszik figyelembe, hanem azok eloszlását is, vagyis hogy mennyire ingadozók az eredmények. Ez egy olyan statisztikai módszer, amivel a fürdőzés kockázata határozható meg, vagyis az, hogy milyen gyakran fordulnak elő egy strandon olyan szennyezések, amelyek veszélyeztetik a fürdőzők egészségét. Ennek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy fürdővíz.

A magyar tenger vize hozza a jó fomáját, egyedül a két szélével vannak problémák

A legfrissebb adatok szerint idén is szinte bárhol, gond nélkül csobbanhatunk Magyarországon. Első körben azért a legtöbbeket az érdekel, milyen idén a Balaton, hol milyen minőségű a tó vize. Úgyhogy mindjárt van egy jó hírünk, a legtöbb balatoni fürdőző "kiváló" minősítést kapott, de azért becsúszik néhány "jó", vagy nem meglepő minősítésű szabadtéri strand is. Így például

  • Balatonmáriafürdőn két fürdőhely is van, ami kifogásolt besorolást kapott, emellett
  • a alsóörsi Riviéra Községi Strand,
  • a balatonkenesei Honvéd Kemping Strand,
  • a balatonkenesei Vak Bottyán Strand,
  • a balatonakarattyai Honvéd Üdülő Strand
  • vagy a balatonakarattyai Bercsényi Strand,
  • de a Balatonfüred, Koloska Marina Strand vize is hagy maga után kívánni valót.
A Balaton strandjainak minősítései, aminek azért örülhetünk

Idén már március elején hírt adtunk róla, hogy újra a régi fényében pompázik a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint. Ha a vízminőséget vizsgáljuk, a Balatonhoz képest már nem annyira egyértelműen kiváló a helyzet- az általunk számolt 13 strand közül csak 4 vize kapott a legjobb minősítést, 7-nek „jó”, 1-nek tűrhető és egynek pedig kifogásolható a minősége, mind közt a legrosszabb pedig a:

  • a gárdonyi Tini Strand.

A Tisza-tó esetében jóval megnyugtatóbb a helyzet, ott, ahogy a térképen is látni, 6 strand közül 5-nél kiváló a víz minősége:

2024-ben is országszerte találunk erősen kifogásolt vízminőségű tavak

Negatív toplistát nem tudunk felállítani, de ilyen problémás tónak számít, ahol a vízminőség „nem megfelelő besorolást” kapott:

  • a zalaegerszegi Gébárti-tó Strand
  • a dunakeszi Szabadstrand
  • a nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstó Tófürdő
  • a Makó, Maros Kalandpart
  • a soltvadkerti Vadkerti Tófürdő
  • valamint a gárdonyi Tini Strand.

Tűrhető kategóriába sorolták:

  • a Leveleki Tófürdőt
  • és az agárdi VVSI Sport Hotel Strandot is.

Címlapkép: Getty Images