Ezt jól kikapták: horribilis bírságot kaptak a pofátlan balatoni pecások

HelloVidék 2024. július 8. 10:28

A két nótorikus orvhorgászra róttak ki újabb horribilis büntetéseket a Balatonnál. Cs. G. balatonlellei lakost 5,5 millió forintra büntették és 15 évre elvették az engedélyét, míg F. Gy. balatonfűzfői lakos a tavaly összeszedett 2,2 milliós büntetését fejelte meg most újabb 1,4 millióval – írja a pecaverzum.hu.


 


 

A kettő, mondhatni rettenthetetlen orvhorgásszal már számtalanszor meggyűlt a baja a balatoni halőröknek és a halgazdálkodási hatóságnak. Cs. G. balatonlellei lakost 5.488.789 forintos halvédelmi bírsággal és 180 hónap, azaz 15 évnyi horgászattól való eltiltással büntette meg a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság. Ezek a tételek hatszori elkövetésből jöttek össze, és mindegyik 2023-ban történt - számolt be róla a Pecaverzum.

Cs. G.-nek tavaly áprilisban vonták be az állami jegyét, amiért a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába. Ezt követően augusztus 27. és október 28. között ötször kapták el a halőrök, a bírságok összege pedig egyre nőtt és halmozódott, így jött ki az 5,5 millió forint.

Cs. G. nem szándékozik kifizetni a summás összeget, méghozzá a táplálékszerzésre mint emberi alapjogra hivatkozva.

A másik hírhedt orvhorgász F. Gy. Balatonfűzfőn lakik, és tavaly júniusig négyszeri elkövetésével 2.225.475 forintos fizetnivalót szedett össze, és 100 hónapra, azaz 8,33 évre eltiltották a horgászattól.

Egy évig nem érkezett róla hír, azonban most újra elkapták, és komoly bírságot varrtak a nyakába ismét. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára pár napja felkerült halgazdálkodási hatósági határozatból kiderül, hogy idén április 23-án Balatonkenese térségében érték tetten a halőrök.

A többszörös eltiltás hatálya alatt, engedély nélkül horgászott és 2023-ban rekordbírsággal sújtott F. Gy.-t most sem kímélték, és 1.436.490 forintos halvédelmi bírsággal, valamint 54 hónapos horgászattól való eltiltással „díjazták” visszatérését.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Pecaverzum korábbi sajtómegkeresésére azt írta, amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak átadja végrehajtásra. Azt is közölték, hogy örökös eltiltás nincs a horgászatban, a halvédelmi bírságnak azonban van felső határa, ez 2 millió forint.

Címlapkép: Getty Images