Tiszta vizet öntöttek a pohárba: ezért ürítik ki a győri börtönt

HelloVidék 2024. augusztus 9. 09:35

Ezekben a napokban költöztetik át a 165 fogvatartottat a győri börtönből, a kiürítés folyamatosan zajlik, és természetesen nemcsak az emberek utaztatásával, de rengeteg anyag szállításával is jár.

A BVOP július 3-án tette közzé, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet pár hónapon belül bezárják és végleg kiürítik a győri börtönt, a fogva tartottakat pedig Sopronkőhidára, illetve más büntetés-végrehajtási intézetekbe szállíthatják át - írja a Telex.

A lap úgy tudja, továbbra is az a főszabály, hogy az új fogvatartottakat – tehát akik büntetésük letöltését kezdik meg, vagy akiknek augusztus 1-e után rendelte vagy rendeli el letartóztatását a győri bíróság – Sopronkőhidára szállítják. A már korábban felvett fogvatartottakat pedig minden jel szerint részben Sopronkőhidára, részben Szombathelyre viszik.

A Győr-Moson-Sopron Váregyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítéséről a döntést a biztonsági és a fenntarthatósági szempontok mérlegelése után hozta meg a BVOP. Indoklásukban utaltak arra az idén márciusban történt győri fogolyszökési kísérletre, amikor fogvatartottak egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát.

A szökési kísérletet idejében észrevették, így az elítélteknek esélyük sem volt a szökésre. Közölték azt is: az intézet fenntartása aránytalanul drága, mert míg a büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának 1 százalékát sem éri el, üzemeltetése mégis majdnem annyiba kerül, mint a nagyobb börtönöké.

Címlapkép: Getty Images