Kiadták a figyelmeztetést: Magyarországon is megjelenhet hamarosan a gyilkos kór

HelloVidék 2024. augusztus 18. 11:01

Hamarosan Európában és Magyarországon is megjelenhet a korábban majomhimlőnek hívott Mpox nevű vírus az RTL Híradónak nyilatkozó virológus szerint.

A betegség gyorsan terjed Afrika országaiban, és a szakemberek arra számítanak, hogy más kontinensekre is átterjed. A fertőzés ellen nincs gyógymód, csak megelőzni lehet, védőoltással. Hivatalosan több, mint 18 ezren fertőzödtek meg, ám Boldogkői Zsolt virológus szerint ennél jóval több lehet a beteg.

Már több, mint 500-an meghaltak ebben a vírus által okozott betegségben, ami azt is jelenti, hogy egy olyan új variáns jött létre, ami halálos

- mondta az RTL-nek.

A szakember szerint a betegség hamaorsan megjelenhet Európában, és Magyarországon is. Mint mondta ez nem egy légúton terjedő betegség, amit úgy is elkaphatunk, ha valaki után iszunk, vagy ugyanazzal a kanállal eszünk, vagy ugyanabban az ágyneműben alszunk.

Megelőzni védőoltással lehet, a vakcinát eredetileg a fkete himlő ellen fejlesztették de a virológus szerint az Mpox ellen is véd. Magyarországon is elérhető belőle néhány ezer darab. Boldogkői Zsolt egyelőre azoknak ajánlja az oltást, akik Afrikába utaznak.

Címlapkép: Getty Images