Bibliai mértékű aszály sújtja hazánkat: már a Nyírség is az elsivatagosodás felé tart + Videó

HelloVidék 2024. augusztus 23. 17:01

Több víz folyik ki Magyarországról, mint ami hozzánk érkezik. Közben egyre kevesebb csapadék hullik és egyre több az aszályos napok száma. Az elsivatagosodás legjobban az Alföldet és a Nyírséget fenyegeti, főleg, hogy mindemellett elképesztő vízpazarlás megy országszerte - hangzott el a Szabadon Plusz adásában.


 

Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Szabadon Pluszban elmondta:

tíz évvel ezelőtt még egyetlenegy kiszáradó vízteste volt Magyarországon, most már az egyharmada a folyóvíztesteknek, az kiszárad nyáron. A vízgazdálkodás reformja elkerülhetetlen, "mert különben akkor szedhetjük innen a sátorfánkat".

Az aszály felfalja az Alföldet

Az ország számos pontján nagy a baj, így nézett ki augusztus közepén a Körös-Maros Nemzeti Park is...

Ahogy Dr. Gusztáv Jakab Fecabook-oldalán írta:

A klímaváltozás hatásait bemutató fotóriportjaim során ma az egyik kedvenc területemet jártam be. A Cserebökényi-puszta a Körös-Maros Nemzeti Park része. Hajdan gazdag volt vizekben, a Körös és a Tisza is vízzel öntötte el a pusztai mocsarakat. Ma már inkább sivatagra hasonlít a táj. Döbbenetes látni a legelő nyájakat. Alig maradt fű a pusztában. A juhok csak bóklásznak, valami ehető után kutatva. 5 növényfajt figyeltem meg, ami még zöld volt, valamennyien szélsőségesen szárazságtűrő fajok.

Más szakemberek is hasonló, elkeserítő helyzetről számolnak be:

Címlapkép: Getty Images