Ezt nagyon sok háziasszony elrontja: itt a profik trükkje, mitől nem lesz büdös a kimosott ruha

HelloVidék 2024. szeptember 4. 14:01

Ha a mosógépből rossz szagú ruhanemű kerül ki, akkor általában a gép az oka. De az is lehet, hogy a kimosott ruha csak a szekrényben kezd fura szagot árasztani. Elmagyarázzuk, miért lehet kellemetlen szaga a ruhaneműnek, és mi segíthet.

Felveszel egy – tulajdonképpen – frissen mosott inget vagy blúzt. De a ruha kellemetlen szagot áraszt. Hiába tetted tisztán, kimosva a ruhákat a szekrénybe, egy idő után dohos vagy savanyú szagot kezdenek árasztani? Hogyan lehet büdös a ruhanemű annak ellenére, hogy kimosták? Elmagyarázzuk a leggyakoribb okokat, és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket orvosolni.

Büdös a ruha? Az ok a baktériumokban rejlik

Az ÖkoTest cikke szerint a kellemetlen szagok keletkeznek, amikor a baktériumok vagy a penész elszaporodnak a textíliában. A mikroorganizmusok anyagcsere-folyamatai során többek között kéntartalmú vegyületek keletkeznek, amelyeket bűzként vagy rossz szagként érzékelünk.

Ha a mosás után kellemetlen szaga van a ruhaneműnek, a következő eljárás javasolt:

1. Vedd ki a ruhaneműt a dobból, amint a mosási ciklus befejeződött. A gép nedves belseje ideális inkubátor a baktériumok számára, különösen akkor, ha az ajtó zárva van. Ezért soha ne hagyj nedves ruhaneműt a mosógépben.

2. Teregesd ki a ruhaneműt, hogy gyorsan és alaposan megszáradjon. Ha a ruházat és a textíliák túl sokáig nedvesek maradnak, az szintén kellemetlen szagokat okoz. Ezek a tippek segítenek:

  • Teregetés előtt rázzuk ki a ruhákat.
  • A ruhaneműket mindig úgy tegyük ki, hogy elegendő hely legyen közöttük.
  • Jól szellőztessük ki a helyiséget, hogy a nedvesség távozhasson.
  • Ha kint elég meleg van (15 fok körül), és nincs olyan pollen, amelyre allergiás lennél, a ruhaneműt kint lehet szárítani.

3. A rossz ruhaszag leggyakoribb oka valószínűleg maga a mosógép, amely - bármilyen okból - nem végzi olyan higiénikusan a feladatát, mint kellene. A következő kérdések segíthetnek a hibaelhárításban: Rossz szagú a dob? Lerakódások keletkeztek benne? Tiszta a mosószer rekesz? Lehet, hogy a betápláló vagy nyomócsövek szennyezettek? A szöszszűrőt megtisztítottuk? Lehetséges, hogy a gép egyes részei elmeszesedtek, ami rontja a tisztítási teljesítményt? A mosógép alapos tisztítása soha nem rossz ötlet. Nemcsak javítja a ruha illatát, hanem meghosszabbítja a gép élettartamát is. Erre mindik figyeljünk kiemelten!

  • Mosás után mindig hagyjuk kissé nyitva a mosógépet, hogy a nedvesség távozhasson.
  • Ne mindig csak alacsony hőmérsékleten mossunk – bár ez környezetbarátabb –, hanem 70 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten is, ideális esetben havonta egyszer. Ez megöli a baktériumokat.
  • A „szagos” ruházatot – tornaruhát, fehérneműt, zoknit – magasabb hőmérsékleten mossuk.
  • Az öblítők, gyöngyök és egyéb mosási adalékok átmeneti enyhülést jelenthetnek, de nem helyettesítik az alapos tisztítást, és nem feltétlenül tesznek jót a környezetnek.

4. Lehetséges, hogy a gép egyszerűen meghibásodott, ezért nem tudja megfelelően kitisztítani a ruhaneműt. Itt csak szakember tud segíteni. Nagyon ritka esetekben a mosógép már nem elég erős ahhoz, hogy eltávolítson minden test- vagy egyéb szagot a ruházatból.

5. Néha a mosnivaló szaga is származhat a mosott anyagokból . A magas műanyagtartalmú textíliákat, mint például a poliésztert és az akrilt „fogékonyabbnak” tartják a szagokra, mert kedvező otthont biztosítanak bizonyos típusú baktériumoknak. A pamutból, lenből és kenderből készült természetes textíliák viszont lassabban szívják fel a szagokat - ráadásul környezetbarátabbak is, mert gyártásuk nem kőolaj alapú.

6. Egy másik, bár valószínűtlen lehetőség: parfümöt, dezodort vagy egyéb testápolót használ, amely a ruházatán keresztül kerül a gépbe, és nemkívánatos reakcióba lép a mosószerrel vagy adalékanyagokkal (öblítő, higiéniai kondicionáló stb.), ami egy szag.

Mit tegyünk, ha izzadságszagúak a mosott ruhák?

Ha a ruha viselése után izzadságszagú, tegyük be a mosásba. Eddig világos. Sajnos a makacs izzadságszagok nem mindig tűnnek el teljesen a ruházatból, ha 30 vagy 40 fokon mossák. Ez általában azt jelenti, hogy a mosás során a szagokat okozó baktériumok, amelyek utat találtak a textíliába, nem tűnnek el teljesen.

Érzékeny textíliák esetén azonban környezetvédelmi szempontból a melegebb, 60 fokos vagy annál magasabb mosás nem jó megoldás. Mit tehetsz helyette? Mutatunk három otthoni gyógymódot, amelyekkel eltüntetheti az izzadságszagot a ruhákról.

1. Citromsav izzadságszag ellen

A citromsav megbízhatóan segít eltávolítani az izzadságszagot a ruházatról, de hátránya, hogy kifehérítheti az anyagot. Ezért csak világos színű ruhákhoz használjon citromsavat. A citrom az illat mellett a sárgás dezodorfoltok ellen is segít , amelyek a fehér ruhaneműn képződhetnek, ha alumínium dezodort használunk.

Használata: Önts körülbelül egy liter vizet egy nagy tálba, és adj hozzá négy teáskanál citromsavport. Egy óra után tegyük a mosógépbe, és mossuk ki vele a ruhákat.

2. Küzdj a ruhákban lévő izzadságszagok ellen ecettel

Az ecet elpusztítja a baktériumokat, ezért eltávolíthatja a kellemetlen szagokat a ruházatból. Az ecetszag azonnal eltűnik, amint a ruhákat ismét a mosógépbe tette.

Használata: Keverd el a meleg vizet háztartási ecettel 4:1 arányban. Helyezd a keveréket és a büdös ruhadarabot egy nagy tálba, és hagyd állni körülbelül egy órát. Ezután a szokásos módon tegyük a gépbe és mossuk ki.

3. Szóda izzadságszagra

A szóda – más néven mosószóda – kiváló folteltávolító. A citromsavhoz hasonlóan azonban a szóda is fehérítő hatású , ezért csak óvatosan szabad színes és sötét ruhaneműre használni. Hogyan kell alkalmazni?

Használata: Önts egy tálba öt liter vizet egy evőkanál szódával, és hagyd állni körülbelül harminc percig. Add hozzá a büdös ruhadarabokat, és hagyja hatni néhány órán keresztül, lehetőleg egy éjszakán át. Ezután mosd ki a ruhákat a szokásos módon.

Címlapkép: Getty Images