Nemrégiben több édesítőszer kapcsán is figyelmeztetéseket adtak ki a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt. Az eritrit hatásait vizsgálták kutatók, és érdekes felfedezésre jutottak. Már kis mennyiség is problémás lehet, de további vizsgálatokra van szükség – írta meg a Magyar Mezőgazdaság a helth.com cikke alapján.
Nemrégiben több édesítőszer kapcsán is figyelmeztetéseket adtak ki a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt. Az eritritről például kimutatták, hogy növelheti a vérrögképződés esélyét, ami akár szívrohamhoz vagy stroke-hoz is vezethet. Az eritrit természetes formában kis mennyiségben található meg gyümölcsökben, de az élelmiszeripar nagyobb mennyiségben használja édesítőszerként, és ez a fokozott adagolás veszélyes lehet - írja a Magyar Mezőgazdaság a a helth.com cikke alapján.
Egy másik népszerű édesítőszer, a xilit is hasonló aggályokat vet fel. Kutatások szerint a xilit fogyasztása megduplázhatja a szívroham és a stroke kockázatát, mivel befolyásolja a véralvadást és vérrögképződést okozhat. Ez különösen aggasztó, mert a xilitet gyakran használják cukormentes édességekben, rágógumikban és más termékekben - írta a Házipatika.
Ezek a kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy mértékkel kell fogyasztani ezeket az édesítőszereket, és további vizsgálatok szükségesek a hosszú távú hatásaik jobb megértéséhez.
Címlapkép: Getty Images