Különleges rendezvénnyel készül a vidéki település: íme a programok listája, híres előadók is érkeznek

MTI 2024. szeptember 11. 20:05

Kiállítások, koncertek, interaktív előadások, filmvetítés és színházi előadás is várja mától vasárnapig az érdeklődőket Makón az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat legújabb állomásán.

A Makói Hagymafesztiválhoz kapcsolódó rendezvényen mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szervezésében a Múzeumok standját, ahol olyan különleges kreatívipari termékeket lehet megvásárolni, melyeket a múzeumok gyűjteményei inspiráltak.

A József Attila Városi Könyvtár ad helyet a Királyok, hősök, csaták című interaktív előadásnak és a Magyar Menyasszony interaktív pavilonjának. Ugyanitt várja az érdeklődőket péntektől az Iparművészeti Múzeum kiállítássorozata, az Iparkodjunk! is.

A gyerekek se fognak unatkozni

Számos program várja a gyerekeket a Nemzeti Művelődési Intézet Játékterén, valamint a Hagyományok Háza és a szegedi Napsugaras Egyesület közös kézműves foglalkozásain. A zenekedvelők pedig a szabadkai Juhász zenekar Tudom én már... című gyerekműsorán kísérhetik végig, hogyan próbál boldogulni egy juhászlegény, különféle szakmákat kipróbálva.

Makovecz Imre első megvalósult makói munkájában, az 1998-ban épített Hagymaházban Sebő Ferenc Száll a világ lepke-szárnyon című, énekelt verses koncertje várja a közönséget, valamint ugyanitt megtekinthető a Magyarul Európában című interaktív vándorkiállítás is, benne a Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltár sorsfordító dokumentumaival. A tárlathoz kapcsolódva hétfőn szakmai napot szerveznek.

Színes programkavalkád várja az érdeklődőket

Szintén a Hagymaházban látható Fekete Ibolya az Anyám és más futóbolondok a családból című filmje, valamint Csehov három egyfelvonásos komédiája - A medve, A dohányzás ártalmairól és a Leánykérés - a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának közös előadásában.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Sanctum című sorozatának makói állomásán a város és a művészetek kapcsolatáról lesz szó. Tallér Edina író három makói alkotóval - Szentpéteri Csilla zongoraművésszel, Csapó Attila színművésszel és Dragon Zoltán fotográfussal - beszélget a Széchenyi téri Korona Konferenciaközpontban.

Pénteken a Széchenyi téren látható A Csoda a Te kezedben van! című interaktív cirkuszi produkció, valamint a Szegedi Kortárs Balett – a MÜPA-val közösen létrehozott - Vadak című előadása. A nézők megtekinthetik továbbá a Szegedi Kortárs Balett táncművészei és a VargaBalett növendékei előadásában a Karöltve elnevezésű közös tánckoreográfiát is.

Címlapkép: Getty Images