Kiderült az igazság a kötelező védőoltásról: rendkívül veszélyes betegség ellen nyújt védelmet

HelloVidék 2024. szeptember 16. 15:03

A hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, amely az egész világon elterjedt. Különösen a hepatitis B-vírus általi fertőzés okozhat súlyos elváltozásokat. A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályos tanulók kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A gyermekek immunrendszerének érése a magzati kortól kora serdülőkorig tart. A veleszületett immunitás mellett rendkívül fontos a megfelelő szerzett ellenállóképesség kialakulása is, melyben a védőoltásoknak fontos szerepük van.

Rendkívül elterjedt fertőző betegség

A Hepatitis B (májgyulladás) a világon rendkívül elterjedt fertőző betegség, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója. A vírus nagyon fertőző, akár egyetlen csepp testnedvvel vagy vérrel is átvihető. A fertőzés akár krónikussá is válhat, hosszútávú egészségromlást okozva. A fertőző megbetegedések és járványok megelőzése érdekében a 7. osztályba járó gyermekek életkorhoz kötött kötelező hepatitis B elleni védőoltást kapnak 3 részletben. Az első oltás beadására szeptemberben kerül sor.

A társadalom többsége tisztában van és elfogadja a gyermekkori védőoltások szükségességét, az általuk nyújtott védelmet értéknek tekinti, azonban az interneten terjedő álhírek még azokat is elbizonytalaníthatják, akik egyébként fontosnak vélik a védőoltásokat. Az iskolai kampányoltásként végzendő hepatitis B elleni védőoltást egy, az EU-ban már 2001 óta alkalmazott vakcinából fejlesztették ki annak érdekében, hogy egy tiomerzál tartósítószert nem tartalmazó vakcina jöjjön létre.

Szigorú szabályokhoz kötötték az engedélyeztetést

Hasonlóan más gyógyszerekhez, a HBVAXPRO vakcina engedélyezése is olyan szigorúan szabályozott preklinikai és klinikai adatokon alapult, melyek alapján a készítmény hatásossága és biztonságossága vizsgálható. Az oltóanyagot az Európai Unió tagállamainak gyógyszerhatóságai értékelték, amelyek egyértelműen igazolták a készítmény hatásosságát és biztonságosságát. A HBVAXPRO 5 mikrogrammos oltóanyag, a Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező többi gyógyszerhez és oltóanyaghoz hasonlóan biztonságosan alkalmazható az orvosszakmai szabályok figyelembevételével.

Címlapkép: Getty Images