Gyakran előfordul, hogy a legkedveltebb ételeink és italaink hosszú távon károsak lehetnek az egészségünkre. Egy új tanulmány azonban a világ két legnépszerűbb italáról – a kávéról és a teáról – megdöbbentő eredményeket mutatott...
A kutatás szerint a rendszeres koffeinfogyasztás, legyen az akár kávéban vagy teában, jótékony hatással lehet a szív egészségére – különösen, ha naponta több csészével is fogyasztunk - írta ScienceAlert, egy új tanulmányra hivatkozva.
Egy Kínában és Svédországban végzett tanulmány, amely több mint 300 000 résztvevő adatát vizsgálta a UK Biobankból, azt találta, hogy a koffeinfogyasztás alacsonyabb kockázattal jár több kardiometabolikus rendellenesség kialakulása szempontjából.
Ezek a rendellenességek közé tartoznak olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, a stroke, a cukorbetegség vagy a koszorúér-betegség. Egyes becslések szerint, ha valakinek egyszerre két ilyen betegség is fennáll, az több mint kétszeresére növelheti a halálozási kockázatot.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a jobb szív- és idegrendszeri egészségi állapottal, és azok, akik napi három és fél csésze kávét isznak, látszólag a legtöbb előnyt élvezik. Az új eredmények is egyetértenek ezzel a dózissal.
A kutatás bebizonyította: a nem fogyasztókhoz képest a kávé- és teafogyasztók jobban teljesítettek a szív- és érrendszeri egészség tekintetében, függetlenül attól, hány csészét fogyasztottak naponta. Azoknál, akik mérsékelt mennyiségű koffeint ittak, volt a legalacsonyabb a kockázat a többféle betegség kialakulására.
A koffein-, kávé- és teafogyasztók egy alcsoportját további vérbiomarkerekkel is megvizsgálták
A vérvizsgálatok összefüggést mutattak ki a koffeintartalmú italok fogyasztása és az alacsonyabb koleszterinszint, valamint a jobb inzulinérzékenység jelei között.
Az érzékenységi elemzésben a kutatók azt találták, hogy napi három csésze kávé alacsonyabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség és a koszorúér-betegség kialakulása szempontjából. Továbbá öt csésze tea napi fogyasztása alacsonyabb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség stroke-ra és koszorúér-betegségre való átalakulása szempontjából.
Bár az eredményeket további kutatásokkal kell megerősíteni, arra utalnak, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás védő hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre, nemtől, kortól, dohányzási szokásoktól, fizikai aktivitástól vagy általános étrendtől függetlenül.
A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban jelent meg.
Címlapkép: Getty Images