Nem kegyelmezett a hivatal az elárvult kölyköknek: mi lesz így a sérült rókákkal?

Szurok Dávid 2024. szeptember 18. 06:05

Drámai jelenetek zajlottak a múlt héten Balatonőszödön, ahol elkobozták a Rókales Alapítvány mentett rókáit. A múlt kedden váratlanul rendőrautók, vadászok és a kormányhivatal munkatársai ütöttek rajta a közismert állatvédő szervezet telephelyén. A hivatalnokok közölték: azonnal szabadon kell engedni 21 rókát. Köztük mentett, elárvult kölyköket is, amelyek még nem biztos, hogy egyedül megállják a helyüket a vadonban. A Rókales Alapítvány ellen feljelentések nyomán indított eljárást a vadászati hatóság, és végrehajtás alá vonták a telephelyén élő mentett rókákat. Kurunczi Norbert a HelloVidék megkeresésére elmondta, a  vadászok állhatnak az ellene indított eljárás mögött, korában ugyanis sokszor szót emelt már a kotorékozás ellen.

Te, kokót árulsz, vagy miért volt nálad ez a sok rendőr meg egyéb kocsi - ezt kérdezte Kurunczi Norberttől egyik barátja azok után, hogy az ismert rókamentő balatonőszödi telepét egyik pillanatról a másikra lepték el a múlt héten a rendőrök, és kobozták el a mentett rókáit. A vadászok ketrecekbe zárták, elvitték, majd három helyen az erdőben szabadon engedték az állatokat. Köztük az állatvédők által nevelt kölyköket is, amelyeknek szüleit vadászok pusztították el.

Ahogyan arról korábban részletesen beszámoltunk Kurunczi Norbert még 2004-ben vásárolt egy parasztházat Balatonőszödön, amit azóta már teljesen átépített. A férfi Budapestről költözött le a Balatonra, de már a fővárosban elkezdte menteni az elkóborolt cicákat. Az eltelt évek alatt több száz állatot sikerült kimentenie, csak az elmúlt évben harmincat.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a macskáknak köszönhetően indult el ez a szenvedélye. Gyakran előfordul, már reggel hatkor cseng a telefonja, és mennie kell rókát menteni. Van, hogy egy nap 7-8 rókához ki kell utaznia akár 600-700 km-re otthonától.

Fotó: Rókales

A balatonőszödi hős régóta óriási népszerűségnek örvend, több százezres követőtábora van, önkéntes munkájáról naponta beszámol a közösségi oldalán. Ennek ellenére mégis vannak olyanok, akik régóta rossz szemmel nézik a munkáját. Kurunczi Norbert úgy sejti, vadászok állhatnak az ellene indított mostani eljárás mögött is, ugyanis korában ő sokszor szót emelt a rókavadászat ellen. A felügyelő szerv indoklása szerint Norbinak a rókatartásra nem is volt engedélye.

Az első pillanattól kezdve próbálok engedélyt szerezni, azt tudni kell, hogy a rókamentés hivatalosan nem megvalósítható Magyarországon, éppen ezért folyamatosan elutasításokba ütköztem az elmúlt két és fél év alatt. Rengeteg helyen voltam, próbáltunk mindenfajta vadmentő központnál, menhelynél, de folyamatosan a hatóságok ellenkezésébe kerülök, és folyamatosan ellehetetlenítenek

- kezdte lapunknak Kurunczi Norbert.

Felidézte: idén márciusban megint elindult a kis róka szezon, és egész évben mentette őket, március elejéig is volt már egy olyan tizenhárom felnőtt rókája, akit mentett, aztán jöttek a kölyök rókák tömegével. Márciusban ismét elkezdett Norbi posztokat kitenni a kölyök rókákról, és rá egy-két hónapra megjelent a hatóság, ugyanaz, aki már tavaly is megbüntetette.

Szóvá tették, hogy nem menthetek rókákat, illetve azt is, hogy effektíve ez egy olyan tevékenység, amit nem lehetne senkinek igazából Magyarországon végeznie. Majd rövidre rá elindítottak egy eljárást

- folytatta tovább, majd elmondta: már jó ideje próbálkozik a szükséges engedélyek megszerzésével, korábban egészen az Agrárminisztériumig is elmentek az ügyvédeivel, tehát a legmagasabb szinteken próbálták döngetni az ajtót, hiába.

Mint mondja, folyamatosan mentek a levelezések ilyen-olyan egyéb hatóságokkal, akik átküldtek az illetékes Területfejlesztési Minisztériumba, és a Nébihhez is. Közben folyt az eljárás, Norbi azonban nem adta fel, és tovább folytatta a rókamentést.

Fotó: Rókales

A vállalkozó szerint a baj az, hogy egy joghézag van hazánkban a rókamentéssel kapcsolatban, mivelhogy a rókának a zárt téri tartása nem megvalósítható Magyarországon. Nála ez a zárt téri tartás tartása abban merül ki, hogy nála csak addig vannak ezek a rókák, amennyi idő feltétlen szükséges, ahhoz, hogy ismét egészségesek legyenek, utána szabadon engedi őket.

A kotorékvadászat az egy olyan vadászati módszer, ahol a kölyök rókákat a kotorékebekkel megöletik a szukával együtt. A kotorékvadászat olyan speciális vadászati mód, amelyre külön vadászkutya fajtákat tenyésztettek. Lényege, a föld alatt élő vadfajok egyedeinek felkutatása és jelzése, majd ugrasztása a kotorékból vagy föld alatti harcban azok semlegesítése.

Pár héttel ezelőtt keményen beleszálltunk a kotorékozásba, majd hamarosan egy óriási ellentábor alakult ki a vadászok oldaláról és mit ad isten rögtön megjelent a vadászati hatóság. Anno már írtak egy levelet, hogy ők végrehajtási eljárás alá vonják a rókáimat, mondván a róka az az állam tulajdona, és ezért a végrehajtási eljárást a vadászati hatóság bonyolítja le

- magyarázta.

Amikor megérkeztek rögvest elállták az utamat a rendőrkocsik, majd elkezdtem telefonálni az ügyvédemnek, és akkor az egyik rendőr elvette a telefonom, hogy én nem telefonálhatok, és nem készítenek videót, meg ilyenek. Hiába kértem, nem adták vissza, mivel folyik az eljárás folyik, és nem videózhatok, nem telefonálhatok

- mondta.

Fotó: Rókales

Norbi elmondta, hogy többnyire olyan rókákat vittek el, amiket még nem lett volna szabad elengedni.

Mint mondta, Magyarországon a rókamentés kapcsán nemcsak ő, hanem más is komolyan foglalkozik a rókákkal.

Vannak olyan alapítványok, akiknél van egy-egy mentett róka, van, ahol 5-6 egy évben. Amikor viszont én ezt megkérdezem mindig tőlük, akkor ők azt mondják, hogy ez Somogy megyében az EU jogszabályok értelmezése így zajlik, és ők nem tudnak efelett pálcát törni, hogy esetleg más vármegyében máshogy értelmezik a jogszabályokat, és hogy ott megengedik a rókatartást itt nem, illetve a rókáknak a mentését

- magyarázta.

Fotó: Rókales

A férfi bármennyire is szomorú nem adja fel, és mint ahogy lapunknak fogalmazott nagyon sok vadász van mellette, viszont rengeteg olyan is van, aki ellene próbálja hangolni a vadászközösséget, főleg a kotorékozással szembeni fellépése miatt.

Németország több tartományában is tilos a kotorékvadaszat, műkotorék-/gyakorlatozásra a kotorékebeknek/ alkalmazása, sőt több tartományban a kölyöknevelés időszakában tilos lőni a vörösöket. Skócia számos helyén a terrierek nem alkalmazhatóak, Anglia és Wales pedig 2004 óta betiltotta a terrierek föld alatti "használatát". Norbi szerint idehaza nagyjából egy paragrafussal levédték, hogy a vadászoknak mindent lehessen.

Van egy paragrafus kifejezetten arra, ami megengedi az ilyen jellegű vadászatot

- fejtette ki.

Norbi legutóbb megúszta kisebb bírsággal, most azonban nagyobb bírságra számít. Ennek ellenére már rengeteg ügyvéddel felvette a kapcsolatot, és sokan mellé álltak. Az biztos, hogy egy a rókák iránti szendvedélye egy cseppet se fog alábbhagyni, és ezután is azon lesz, hogy kiáljon az elesett álatokért.