Árvíz: jönnek a tetőzések, Szentendrén, Kiorosziban már kenuzni lehet az utcákon + Fotók, Videó

HelloVidék 2024. szeptember 20. 09:02

A szigetközi szakaszt már elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál, szombaton Vácnál és Budapesten tetőzik a Duna. De mi a helyzet Dunaújvárosban? Mutatjuk!


 


 

Komáromnál péntekre tetőzött a Duna

Az előrejelzéseknek megfelelően Komáromnál tetőzik, tetőzött péntekre a Duna, az árhullám halad tovább dél felé, péntek délutánra az árhullám eléri Esztergomot - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A legnagyobb kihívást az árvízi jelenségek okozzák a vízügyi szakembereknek, hiszen tetőzés után fakadóvizek, csurgások, buzgárok alakulhatnak ki, ilyenek a Szigetközben - az árhullám levonulása után - gyakrabban előfordulnak - ismertette, hozzátéve: ezeket a szakembereknek sikerült körülvédeniük.

Jelezte: az OVF honlapján feltüntették az árvízvonal telefonszámát, a vonal 24 órában működik. Itt az aktuális árvizes információkról adnak felvilágosítást, felajánlásokat azonban nem tudnak fogadni és útinformációval sem szolgálnak.

Siklós Gabriella ismételten arra kérte az embereket, hogy ne menjenek az átázott töltésekre, gátakra. A civilek egyrészt akadályozhatják az ott zajló védekezési munkát, valamint további plusz terhelést raknak a töltésekre.

Kisoroszi kedd-szerdán szabadulhat ki a víz fogságából

A Szentendrei-szigeten található Kisoroszit minden nagyobb árvíz alkalmával le szokták zárni, ez a jelenlegi árhullám esetén szerdán délután történt meg. Innentől kezdve a lakosok csak vízi vagy légi közlekedéssel tudnak innen kimozdulni - írt az Időkép.

Láng István országos vízügyi főigazgató szerint Kisoroszi még jó pár napig víz alatt marad,

Dunaújvárosi árvízhelyzet

Már a délebbre fekvő szakaszokon is megkezdődött a Duna vízszintjének emelkedése. A hírek szerint Dunaújvárosban vasárnap estére várják a tetőzést, 688 centivel. A valaha mért legmagasabb vízállás 755 centis volt, ezt 11 évvel ezelőtt rögzítették.

Kenuval jártá be Szentendre elöntött utcáit

Szentendrét nagy részét is mobilgát védi az érkező ártól, vannak azonban olyan mélyebben fekvő területek, ahol már a lakóházak között, teljes utcákon áll a víz. Itt sok helyen a házak, otthonok elhagyására szólították fel a lakosokat, sok helyen szünetel az áramszolgáltatás, néhány háznál aggregátorral próbálják megoldani a helyzetet - számolt be róla még tegnap- azaz csütörtökön az Időkép.

Helyszíni videóval is jelentkeztek, Íme:

Az árvízhelyzettel kapcsolatban zöldszámot hoztak létre

Az árvízi védekezéssel összefüggésben egy zöldszámot hozott létre a kormány – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvízvédelmi operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Rétvári Bence közölte, a 06/80-204-240-es számon az árvízzel kapcsolatos lakossági információk kérhetők és bejelentéseket is lehet tenni az árvízhelyzettel kapcsolatban, valamint a felajánlásokat is itt lehet megtenni.

Beszámolt arról is, hogy egy friss kormányrendelet értelmében a sárga megkülönböztető jelzéssel a védekezésben részt vevő gépjárművek a buszsávokat is használhatják.

Kisoroszi kapcsán Rétvári Bence elmondta, hogy a Duna által körbezárt település felkészült az elzártságra, élelmiszert és homokzsákokat halmoztak fel, a mentőszolgálat egy teljesen felszerelt mentőautóval a településen van.

Továbbá egy helikopterleszállót is kiépítettek arra az esetre, ha valamit sürgősen hozni vagy vinni kell Kisorosziba.

Címlapkép: MTI/Jánossy Gergely