Döntött a bíróság: mégse épülhet meg a sokak által kifogásolt balatonparti kikötő

HelloVidék 2024. szeptember 25. 11:10

A Kúria megsemmisítette a balatonföldvári Nyugati-strandon épülő kikötő engedélyét. Mindez azt jelenti, hogy hiába épül jelenleg is gőzerővel a strand közepén a 175 férőhelyes kikötő, a létesítménynek jelenleg nincs semmilyen érvényes engedélye.

Helyt adott a Mosolygó Balatonföldvár egyesület kérelmének, és a Pécsi Törvényszék ítéletével ellentétben megsemmisítette a veszprémi kormányhivatalnak a balatonföldvári Nyugati-strandon épülő kikötőre kiadott engedélyét a Kúria - írja a Népszava.

A lap felidézi, két hete még úgy tűnt, a kikötőépítés ellen öt éve küzdő, a beruházás engedélyeit a bíróságon rendre megtámadó civil szervezet halasztást kér az eljárásban: az egyesület elnöke, Herényi Károly Facebook-posztjában bejelentette, megegyezett a kikötőt építő Balabo Kft.-vel, hogy bizonyos összegű alapítványi támogatásért cserébe visszavonják keresetüket, s míg az alku feltételeit tisztázzák, a per négyhónapos szüneteltetését kérik.

Az egyesület elnökének bejelentését sokan megalkuvásként, a szavazók arculcsapásaként értékelték, s az elégedetlenséget csak növelte, hogy egyes hírek szerint októbertől Herényi lesz Balatonföldvár alpolgármestere, vagyis többen úgy vélték, „megvette a rendszer”.

A bejegyzés megjelenése után több egyesületi tag is jelezte, ha megvalósul a megállapodás a Balabóval, kilépnek a szervezetből, ám a tagság néhány nappal később a per folytatása mellett döntött, s ezt elnök is elfogadta. Így a Kúria az eredeti időpontban tárgyalta az egyesület kérelmét, s a civileknek igazat adva ismét új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt. Az egyesület bizakodik, ugyanis az indoklásban elhangzottak alapján elvileg nem épülhet kikötő a strand területére.

Címlapkép: Getty Images