Itt a bejelentés: ebben a három megyében mérséklődött az afrikai sertéspestis

MTI 2024. szeptember 27. 12:33

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében mérsékelték az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolását, így ezeken a területeken korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni.

Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága szeptemberi ülésén elfogadta Magyarország ASP fertőzött és magas kockázatú területek csökkentésére tett javaslatát.

A közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznótestet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá váló területeken is kedvezőbbé válnak a feltételek, ugyanis innen a házi sertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat - az eddigi ártalmatlanítás helyett - belföldön feldolgozzák, felhasználják.

Kiemelték, hogy az átminősítés a magyar állattenyésztők, az élelmiszer-előállítók és a vadgazdálkodók számára egyaránt kedvező. A területek kockázati besorolásának módosítása nyomon követhető a Nébih oldalán az Afrikai sertéspestis felületre kattintva.

Címlapkép: Getty Images