Tilos meglepődni: nem semmi helikopterharcászati gyakorlat kezdődik Pápán

MTI 2024. szeptember 29. 20:25

Öt ország és 13 légi jármű részvételével nemzetközi helikopterharcászati oktatóképző gyakorlat kezdődik hétfőn a pápai repülőtéren – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség egy H145M és egy H225M típusú helikopterrel vesz részt a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (MHTC) által immár negyedik alkalommal hazánkban tartott gyakorlatán - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a háromhetes képzésen német, portugál, cseh és szlovák helikopterek és merevszárnyú repülőgépek hajtanak végre speciális harcászati feladatokat. A repülések főként Veszprém és Somogy vármegyét érintik, kiemelten Pápát és Siófok térségét.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a Magyar Honvédség helikopteres személyzetének harcászati felkészítése elsősorban az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) helikopterprogramjaira épül. Magyarország 2012-ben csatlakozott a Helikopter Gyakorlatok Programhoz, 2020-ban pedig a Harcászati Helikopter Oktatói Képzéshez (HTIC).

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, a magas színtű kiképzés célja, hogy növeljék és fejlesszék az Európai Unió tagországainak helikopterképességét, valamint olyan helikopterharcászati oktatókat képezzenek, akik nemzetközi környezetben erősítik a haderők közötti integrációt.

Címlapkép: Getty Images