Ilyenre is ritkán van példa: különleges hal jelent meg a Balatonnál

HelloVidék 2024. szeptember 30. 17:02


Nem mindennapi haltelepítés történik a Balatonnál, egészen pontosan Tihanynál a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetnél, ahol menyhal telepítése kezdődött meg a napokban, amiről TikTok videójában számolt be a Balatoni Halgazdálkodás.

Összesen 10 ezer egészséges menyhalat kezdtek el telepíteni Tihanyba a Balatonnál, a gyönyörű fiatal példányok teljesen virgoncak, és hibátlan egészségű állapotban kerültek a tóba.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Balatonon a törvény tiltja a megtartását. A szakemberek azt tanácsolják, ha netán mégis horogra akadna a menyhal, akkor a legkíméletesebb módon akasszuk ki a horgot a szájából, ha pedig mélyre nyelt, akkor a szája előtt vágjuk el a damilt, és engedjük vissza a vízbe.

@balatoni_halgazdalkodas 10 000 db egynyaras menyhal érkezett a Balatonba. #balaton #lakebalaton #fy #fyp #foryoupage #balatonihal #haltelepites #menyhal ♬ original sound - balatonihalgazdalkodas

Mi az a menyhal?

Magyarországon a folyóvizek többségéből ismert, így a Duna, a Rába, a Marcal, az Ipoly, a Dráva, a Mura, a Kerka, a Tisza, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Keleti-főcsatorna, a Nyugati-főcsatorna, a Sajó, a Bódva, a Hernád, a Hármas-Körös, a Kettős-Körös, a Sebes-Körös, a Maros folyókban egyaránt megtalálható és nagyobb tavakban a Balatonban és a Fertő tóban is előfordul.

A menyhal gazdasági jelentősége nálunk kicsi, hiszen aktív időszaka alatt nem folyik intenzív halászat. Horgászatáról még a tapasztaltabb horgászok sem tudnak sokat, hiszen nagyon kevesen horgásznak kimondottan erre a halfajra.

Horgászata 2014. január 1-től méretkorlátozás alá esik. Tilos kifogni és megtartani a 25 cm alatti példányait, és naponta legfeljebb 10 kilogrammnyi tartható meg. Magyarországon a Magyar Horgászban közölt eddigi magyar horgászrekord szerint 3,56 kilogramm volt a legnehezebb kifogott példánya.

Címlapkép: Getty Images