Részegen rollerezni, már ezt sem szabad?! Nem - durva büntetés jár érte

HelloVidék 2024. október 2. 19:06

A Szombathelyi Járási Ügyészség ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat azzal a húszas éveiben járó férfival szemben, aki a vádirat szerint 2024 júniusában, Szombathelyen ittasan vezetett elektromos rollert - közölte szerda reggel a Vas Vármegyei Főügyészség


 

A vádlott balesetet is okozott, mert a rollerrel egy személygépkocsi elé hajtott, amivel összeütközött. A vádlott ennek során az úttestre esett és könnyű sérüléseket szenvedett.

A járási ügyészség közúti járművezetésétől eltiltást is indítványozott a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Tudtad? Ha nem okozunk balesetet, akkor is tilos részegen rollerezni!

Magyarországon az elektromos rollerek közlekedési eszköznek minősülnek, és a KRESZ szabályai vonatkoznak rájuk. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy tilos ittasan vezetni őket, mint bármilyen más járművet. Az ittasság esetén a hatóságok büntetést szabhatnak ki, és baleset esetén súlyos következményekkel is járhat.

Az ittas vezetés elektromos rollerrel Magyarországon a KRESZ szabályai alá tartozik, és büntetési tételei hasonlóak a kerékpárosokra vonatkozó szabályokhoz. A büntetés mértéke az ittasság fokától függ.

  • Könnyű fokú ittasság: Ha a véralkoholszint 0,50 g/l (0,25 mg/l levegőalkohol-szint) alatti, akkor az ittas vezetés szabálysértésnek minősül. Ilyenkor a hatóság pénzbírságot szabhat ki, amely jellemzően 30 000 - 100 000 forint körül mozoghat.
  • Súlyosabb ittasság: Ha a véralkoholszint meghaladja az 0,50 g/l értéket, az már bűncselekménynek számít, és a pénzbírság mellett büntetőeljárás is indulhat, akár súlyosabb szankciókkal, például szabadságvesztéssel.

Az elektromos rollerek használatára még nincsenek külön szigorú szabályok, de a rendőrség általában a kerékpárosokra vonatkozó előírásokat alkalmazza, így az ittasság mértékétől és a körülményektől függően változik a büntetés.

Címlapkép: Getty Images