Különös madár ütötte fel a fejét Esztergom térségében: vajon mi lehet ez?

HelloVidék 2024. október 4. 09:07

Az árvíz miatt különleges állatfajok bukkantak fel Esztergom térségében, számolt be róla a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Esztergom térségében egészen ritkán felbukkanó madárról számolt be a Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán. Mint írták, kollégájuk, Krempf István és édesapja madarásztak szeptember 28-án éjszaka, amikor felfigyeltek a madárra - írja a kemma.hu.

Esztergom határában egy, az áradás következtében jelenleg is részben víz alatt álló mezőgazdasági területen a kócsagok és gémek között darvakat láttunk meg. Felállítottam a spektívet, majd azzal figyeltük a madarak mozgását, viselkedését a terepjáró takarásából

- számolt be Krempf István.

A madarak teljesen nyugodtan szedegettek a földről, többször "táncoltak" is egymással. Szürkületkor egy láthatatlan jelre szárnyra keltek és a közeli nagy kiterjedésű nádas felé vették az irányt éjszakázni. Az áradás következtében a nádas is feltöltődött vízzel, így egy nagyobb vízfelületen biztonságosan tudtak éjszakázni.

Eddig jellemzően csak magasan áthúzva tették tiszteletüket a darvak Esztergom és környékének légterében. Ritkaságszámba megy, ha megállnak a térségben pihenni, nemhogy éjszakázni!

- emelte ki, majd hozzátette: az áradásnak sok pozitív következménye is van, többek között ez, hogy olyan madárfajok jelenhetnek meg, amelyek alapvetően csak átvonulók a térségben. A víz biztonságot jelent a számukra a közelben lévő kukorica tarlók pedig táplálékot biztosítanak.

Címlapkép: Getty Images