Kész horror lehetett: kígyók tekergőztek a földjén található kútban + videón a mentés

HelloVidék 2024. október 8. 16:01

Gyöngyös mellett, a Toka-patak partján fekvő egyik telek tulajdonosa jelezte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának, hogy a földjén található kútban kígyókat talált - emlékezett vissza a történtekre Facebook-oldalán az igazgatóság.

Ahogy írták, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Természetvédelmi Őrszolgálata tavasszal egy különleges mentési akcióban vett részt, amikor Gyöngyös mellett, a Toka-patak partján fekvő telek tulajdonosa bejelentette, hogy kígyókat talált a kútjában.

amelyek szintén szorosan kötődnek a vizes élőhelyekhez, különösen a nyári időszakban.

A helyszínre érkező természetvédelmi őrök azonnal azonosították a három termetes kockás siklót, melyek a kút mélyén, élő gombócot formálva próbálták túlélni a nehéz helyzetet. A kút kővel kirakott fala az idő múlásával megrongálódott, így a réseken keresztül az állatok bejuthattak. Az őrszolgálat egy teleszkópos nyelű lepkehálóval sikeresen kimentette a siklókat, majd a patak partján szabadon engedték őket.

A tulajdonos elégedetten figyelte az akciót, és megköszönte az állatok megmentését, amelyek számára kedvesek voltak. A videón is megörökített mentés jól mutatja, milyen fontos a védett fajok iránti felelősségtudat.

A kockás sikló nem mérges kígyó, és elsősorban víz közelében él

A kockás sikló Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 forint. Bár a közhiedelem elsősorban a vízisiklót kapcsolja a vizes élőhelyekhez, a kockás sikló is gyakori ilyen területeken, különösen folyóvizek mentén, például a Mátravidéken is találkozhatunk velük.

Ez az eset is rámutat arra, milyen fontos a természetvédelmi őrszolgálat munkája a veszélybe került állatok megóvásában, valamint arra, hogy a természetben való együttélés során mindannyian tehetünk valamit az élővilág védelméért.

Címlapkép: Getty Images