Újult erővel támad a Covid: egyre több a megbetegedés, ez már a következő hullám?

HelloVidék 2024. október 11. 18:02

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz.

A 40. héten megkezdte a munkát a légúti figyelőszolgálat, amely hetente 1304 orvosi körzetből kap adatokat - mondta a InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője szerint az adatokból az derül ki, hogy egyre több az influenzás és főleg a covidos beteg.

Molnár Zsuzsanna hozzátette, hogy új Covid-vakcina is lesz majd, a beszerzése folyamatban van, ahogy az influenza elleni védőoltásé is. Kiemelte, hogy ezen kórokozók leginkább az immunhiányos betegeket, a krónikus betegeket, a szív- és érrendszeri, tüdőbetegeket sújthatja, náluk alakulhatnak ki súlyos megbetegedések, ezért nekik érdemes mielőbb felvenni az oltást.

A szakember addig is azt tanácsolja, hogy ügyeljünk a tisztaságra, gyakran mossunk kezet, öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, tartsuk be a tüsszentési és köhögési etikettet, aki pedig beteg, az maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Címlapkép: Getty Images