Ezzel a nyugdíjtrükkel most rengeteget kaszálhatsz: totál legális, ennyit kell tenni érte

Pénzcentrum 2024. október 16. 08:33

Egyre népszerűbbek Magyarországon az euróalapú nyugdíjbiztosítások is, az öngondoskodási hajlandóság pedig minimálisan javulást mutat az élekor és a nemek tekintetében is - derül ki a Pénzcentrum körképéből.

Mint ahogy a lap emlékeztet rá, a kormány legújabb tervei szerint lehetővé tenné, hogy 2025-ben az nyugdíjpénztári megtakarításokat lakáscélra sarcmentesen fel lehessen használni. A jelenlegi tervezet szerint a nyugdíjbiztosításokat ez nem érintené, és még bizonyos mértékű kamatadó is terheli ezt a megtakarítást. Magyarországon rengetegen rendelkeznek ilyen szerződéssel és az utóbbi években a biztosító társaságok jelentős bővülést is tapasztaltak.

Az egyes biztosítók termékei eltérőek lehetnek, ezért annak, aki szerződéskötésen gondolkodik - esetleg újrakötésen a megtakarítás lakáscélú felhasználása után -, érdemes összehasonlítania a biztosítók ajánlatait.

Az Alfa Biztosító a Pénzcentrum kérdésére elmondta, a piachoz hasonlóan náluk is folyamatos növekedés tapasztalható a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelek számában. "Nagy lendületet adott az értékesítésnek, hogy ebben az évben 4 új devizás nyugdíjbiztosítással jelent meg az Alfa Biztosító. Ez azon ügyfelek számára is vonzó, akik a hosszú távú megtakarítást egy értékálló devizában képzelik el" - írták.

Az Allianz is úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 5 év adatait megnézve, a saját állományukban körülbelül 30%-os bővülést látnak, ami nagyságrendileg megfelel a piaci növekedés ütemének.

A Generali tavaly őszi, nyugdíj-témájú kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok nagyon is tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, a megkérdezettek 39 százaléka saját bevallása szerint odafigyel, hogy havi rendszerességgel tegyen félre valamennyit nyugdíjas éveire. Emellett az edukációt is szem előtt tartják a szülők, 30 százalékuk ugyanis a gyermekük figyelmét is igyekszik felhívni a nyugdíjtakarékosságra már egészen korán, a jövőtudatos felnőttek pedig szinte azonos arányban vélekednek így, akármekkora félretehető összegből is gazdálkodnak - válaszolták lapunknak.

A MetLife-nál ugyancsak nőtt a szerződők száma. 2014. január 1-től lehet nyugdíjbiztosítást értékesíteni, onnantól számolva átlagosan évente 7%-kal több új ügyfél kötött szerződést a céggel, az utóbbi 3 évben ez az arány átlagosan 18% felett volt - válaszolták.

Mezei György az Union egyéni személybiztosítási termékmenedzsment vezetője pedig azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjbiztosítási állomány dinamikus, kétszámjegyű növekedését két fő tényező segíti.

Az egyik oldalon az új ügyfelek számának növekedését támogatja, hogy az új ügyfelek az öngondoskodás szükségességét megértik és könnyen elfogadják, továbbá a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam adójóváírással támogatja, és az elmúlt években elérhető magasabb hozamok is segítik a megtakarítások növekedését. A másik oldalon pedig a meglévő ügyfelek igyekeznek megtartani a meglévő szerződésüket, és ebből adódóan a nyugdíjbiztosítás megszűnési aránya nagyon alacsony

- mondta el a lapnak szakértő.

Az Uniqánál az elmúlt években szintén folyamatos növekedést tapasztaltak a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek számában. Az ügyfélszám évről évre átlagosan 5-10%-os bővülést mutat, ami stabil növekedési tendenciát jelez - válaszolták.

A Signal Iduna a lappal azt közölte, hogy a nyugdíjbiztosítások számában 2023-ban mutatkozik egy jelentősebb, kb. 60%-os ugrásszerű növekedés a 2022-es évhez képest, köszönhetően a szociális hozzájárulási adó változásának 2023. július 1-je után.

Ugyanis 2023. július 1-től a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat már 13% szociális hozzájárulás (szocho) is terheli az eddigi 15% személyi jövedelemadón (kamatadó) túl. Ez egy úgynevezett kamatadó, amelyet a hozam után fizethetnek a szerződéssel rendelkezők.

Címlapkép: Getty Images