Brutális mennyi pénzt költenek erre a magyarok: sokaknak az egészsége múlik rajta

Pénzcentrum 2024. október 25. 08:35

Az elmúlt években egyre többen fordulnak pszichológushoz, hogy mentális egészségüket megőrizzék, ám a magánrendelők árai az egekbe szöktek. Hogyan választhatjuk ki a legjobb ár-érték arányú szolgáltatást, és milyen lehetőségeink vannak a közegészségügyben? A Pénzcentrum cikkében a pszichológiai szolgáltatások piacát térképezték fel.

Ahogy a portál írja, az elmúlt időszakban jelentős változás történt a mentális egészség társadalmi megítélésében. Egyre több ember ismeri fel, hogy lelki egészségük megőrzése ugyanolyan fontos, mint a fizikai állapotuk gondozása. A pszichológusokkal szembeni elutasítottság egyre csökken, és sokak számára már természetessé vált, hogy szakemberhez forduljanak lelki problémáik megoldása érdekében. A pandémia, a fokozott stressz és a mindennapi élet kihívásai is hozzájárultak ahhoz, hogy a pszichológiai támogatás iránti igény növekedjen.

Azonban, ahogy a kereslet nőtt, úgy emelkedtek a magán pszichológusok által kínált szolgáltatások árai is. Manapság egy pszichológiai konzultáció vagy terápia akár több tízezer forintba is kerülhet, ami sokak számára megnehezíti, hogy rendszeres támogatáshoz jussanak. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ár-érték arányban a lehető legjobb szolgáltatást válasszuk, és tisztában legyünk azzal, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre mind a magánrendelőkben, mind pedig a közegészségügy keretein belül.

A Pénzcentrum ebben a cikkben annak jár utána, hogy milyen szolgáltatásokat és mennyiért lehet igénybe venni a magán pszichológusi rendelőkben, valamint azt is megvizsgálták, milyen lehetőségeket kínál a közegészségügy azok számára, akik anyagilag kevésbé engedhetik meg maguknak a magánszektort.

Ilyen árakra számíthatunk Budapesten és a főbb megyeszékhelyeken

Ilyen lehetőségek állnak rendelkezésre a közegészségügyben

Sokan talán nem is tudják, de Magyarországon a társadalombiztosítás (TB) keretein belül is lehetőség van pszichológiai ellátás igénybevételére. A közegészségügyi intézmények széles spektrumon kínálnak ilyen szolgáltatásokat, így a mentálhigiénés segítség elérhetővé válik a lakosság számára.

A PsziPont oldalán egyébként térképen, illetve táblázatba foglalva is mutatják, mely helyeken elérhető ilyen közszolgáltatás:

Címlapkép: Getty Images