Leégett a fazék alja? 3+1 filléres trükk, amivel pofonegyszerűvé válik a súrolás

Pais-Horváth Szilvia 2024. december 2. 15:03

Ha a sima áztatás már nem segít, és a súrolás is hosszadalmasnak bizonyul, gyakran többször is nekiveselkedhetünk, mire sikerül megszabadulni az odaégett ételmaradéktól – akár napokig is kínlódhatunk az edénnyel. De ennek vége! Mutatunk néhány vegyszermentes, egyszerű és pénztárcabarát megoldást!


 

Mondani is kár, az odakozmált étel bizony rendkívül sok kellemetlenséggel és bosszúsággal jár. Nem elég, hogy maga az ebéd/vacsora kárba vész, még az edényt is alaposan meg kell tisztítani utána. A fémdörzsi sem univerzális megoldás, a vegyszerek pedig egészségtelenek, másrészt tönkre is tehetik a lábos vagy serpenyő bevonatát. Ha a sima áztatás már nem segít, gyakran többször is nekiveselkedhetünk, mire sikerül megszabadulni az odaégett ételmaradéktól – akár napokig is kínlódhatunk az edénnyel. De ennek vége! A Realsimple.com jóvoltából most hozunk néhány egyszerű és pénztárcabarát megoldást!

Nagyon nem mindegy, milyen edény égett le

Az, hogy melyik módszer a legjobb, attól függ, hogy milyen típusú edényt tisztítasz - öntöttvas, rozsdamentes acél, réz, alumínium -, és hogy a belseje tapadásmentes bevonattal rendelkezik-e.

Ha öntöttvas edényeken és serpenyőkön megégett ételekkel van dolgunk, tartsuk szem előtt, hogy nem szabad azokat hosszabb áztatásnak kitenni.

A legsürgősebb teendő az odaégett edénnyel, hogy először távolítsuk el belőle az ételmaradékokat, majd töltsük fel annyi forró vízzel, hogy ellepje az odakozmált részeket. Soha ne használjunk hideg vizet, mert a hirtelen hőmérséklet-változás miatt a fém elvetemedhet.

1. Szódabikarbóna és citrom együttes ereje

A szódabikarbóna gyengéd súrolóhatása és a citrom savas erejének kombinációja bármilyen típusú serpenyő tisztításában hatékony, különösen, ha rozsdamentes acél- vagy rézedényekről van szó – ezek újra csillogóvá válnak.

  1. Kezdjük azzal, hogy forró, szappanos vízzel lemossuk a lehető legtöbb odaégett ételmaradékot, majd alaposan öblítsük ki a serpenyőt.
  2. Szórjunk körülbelül egynegyed csésze szódabikarbónát a még nedves serpenyő aljára.
  3. Vegyünk egy félbevágott citromot, és kezdjük el ezzel súrolni a serpenyőt. A pezsgés, ami közben kialakul, segít fellazítani az odaégett részeket, és megkönnyíti a tisztítást.
  4. Öblítsük ki jól, és szükség esetén ismételjük meg!

2. Mosogatógépes tabletta is csodákra képes

A mosogatógépekben használt tabletták erős zsíroldó-hatásúak és felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan fellazítják a lerakódott ételmaradékokat. Ezt a módszert azonban semmiképp ne alkalmazzuk tapadásmentes felületeken vagy öntöttvas edényeken!

  1. Töltsük meg az edényt annyi vízzel, hogy ellepje az odaégett részeket, majd adjunk hozzá egy mosogatószer-tablettát.
  2. Helyezzük az edényt a tűzhelyre, és közepes vagy magas hőfokon melegítsük addig, amíg a víz felforr.
  3. Hagyjuk forrni körülbelül két percig.
  4. Kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és hagyjuk a vizet teljesen kihűlni.
  5. Ürítsük ki az edényből a vizet, majd puha sörtéjű nejlonkefével vagy súrolószivaccsal tisztítsuk meg.
  6. Végül öblítsük el forró vízzel.

3. Szódabikarbóna és ecet kombinációja

A szódabikarbóna és az ecet együtt – felmelegítve – kiválóan fellazítja az égett maradékokat, és mindenféle edényen hatásos.

  1. Töltsük fel az edényt annyi egyenlő arányú vízzel és ecettel, hogy teljesen ellepje az égett részeket.
  2. Forraljuk fel a keveréket a tűzhelyen.
  3. Óvatosan öntsük ki a forró folyadékot, majd szórjunk a meleg edény aljára körülbelül egynegyed csésze szódabikarbónát.
  4. Amikor a pezsgés megszűnik, súroljuk meg az edényt súrolószivaccsal, műanyag kaparóval vagy puha sörtéjű kefével.
  5. Mossuk ki az edényt forró, szappanos vízben, majd alaposan öblítsük el.

3+1. Alumíniumfólia és só

Az alufólia golyóvá gyúrva kiváló súrolószer, különösen sóval kombinálva. Ez a módszer viszont nem ajánlott tapadásmentes vagy öntöttvas edényekhez!

  1. Gyúrjunk egy tiszta alufóliadarabból golyót.
  2. Szórjunk egy réteg asztali sót az edény aljára.
  3. Súroljuk át a fóliagolyóval, majd alaposan öblítsük ki az edényt.

Ezekkel az egyszerű, természetes módszerekkel a legmakacsabb odaégett ételmaradékoktól is megszabadulhatunk! Ha viszont kell még egy kis segítség, nézzétek meg az alábbi TikTok-videót is, hasznos lehet:

@anyatippek_momhacks #leégettedény #súrolásnélkül#edénytisztítás#anyatippek #anyatippeknektek #konyhaitippek #tiktoktippek #otthonitippek #hasznostippek #tippekéspraktikák #felvidék #upratovaniebezchemie #mamičky #domácnosť #putzenonechemie #putztipps#mamitipps#haushaltstipps#cleanibgtips #cleaning ♬ original sound - Jesse Bloch

Címlapkép: Getty Images