A linzer elkészítése pici odafigyelést igényel, hiszen le kell hűteni a tésztát és gyorsan kell vele dolgozni, de az eredmény csodás lesz. Nálunk leginkább a lekvárral összeragasztott korongok a népszerűek, de a HelloVidék összeszedte azokat a különleges töltelékű linzereket, amiket akár ajándéknak is adhatunk.
Itt van először a csokis linzer, ami a tengeri sónak köszönhetően egészen pazar állagot kap, a benne lévő vaj miatt porhanyós lesz, szinte elolvad a szájban. A tésztában ugyan kakaópor van, de helyettesíthetjük vaníliával vagy akár fahéjjal is. A töltelékek szintén szabadon helyettesíthetők, bár a nagyon édes karamella és a savanykás málna dzsem fenséges a kakaós linzertészta között.
1. Csokis linzer
Hozzávalók:
- 37,5 dkg liszt
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál sütőpor
- 24 dkg vaj
- 10 dkg barna cukor
- 2 nagy szobahőmérsékletű tojás
- 8-10 dkg kakaó
- tengeri só
- 100 ml karamell
- málnadzsem
- feketeszeder dzsem
- porcukor
Elkészítés:
Egy kisebb edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd félretesszük.
Használhatjuk a kezünket vagy robotgépet, hogy a vajat és a cukrot habosra keverjük, körülbelül 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként és a tál oldaláról is szedjük le a cukros, tojásos anyagot. Tegyük bele lassan a lisztes keveréket és keverjük lassan, óvatosan, amíg össze nem áll.
A kész tésztát szedjük szét 2-3 részre, csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább 2 órát hűtőben, de ha tehetjük akkor egész éjszakára tegyük hidegre.
Fontos, hogy a sütőt melegítsük elő kb. 170-180 fokra.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, a gyúródeszkára szórjunk kakaóport és dolgozzuk bele a tésztába. Ha a tészta nagyon hideg, hagyjuk szobahőmérsékleten 10 percig. Ne hagyjuk, hogy túlságosan felmelegedjen, mert nehéz lesz vele bánni. Linzer vágóval szaggassuk ki a formákat, de arra figyeljünk, hogy meglegyen az alja és meglegyen a teteje.
Miután kivettük, hagyjuk 3-4 percig a sütőlemezen, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljön. A végén kenjük meg málnadzsemmel vagy karamellel és a felső linzert nyomjuk rá óvatosan. Természetesen olyan tölteléket használunk amit csak szeretnénk, szerintünk a karamell nagyon ünnepi és csodásan mutat az ünnepi asztalon. Ha még inkább szeretnénk a télies hangulatot behozni a konyhába, szórjuk meg a tetejét még porcukorral. Ha légmentes dobozba tesszük, akár 3 hétig is eláll.
2. Csokoládé és mályvacukor – a gyerekek kedvence lehet karácsonykor ez az apró süti
Az elkészítésében is segédkezhetnek, de meglepetésnek sem utolsó. Olyan, mint egy forró csoki csak a sütőben sütve.
Hozzávalók:
- 170 g puha vaj
- 100g szuper finom cukor
- 110g világosbarna cukor
- 43 g cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 tojás
- 220 g liszt
- ½ teáskanál só
- 100 g marsmallow fluff ( mályvacukor krém)
Elkészítés:
A vajat a cukorral keverjük habosra, tegyük bele a vaníliát, a tojásokat, a kakaóport és jól gyúrjuk vagy keverjük össze. A végén tegyük bele a lisztet és a sót, majd ezt is gyúrjuk vagy robotgéppel keverjük addig, amíg össze nem áll, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a linzer tésztát fél centi vastagra és linzer szaggatóval szaggassuk ki ügyelve arra, hogy a lyukas teteje és az alja egyforma darabszámú legyen.
Előmelegített sütőben 175 fokon megsütjük, de vigyázzunk arra, nehogy a szélei hirtelen megégjenek. Nagyon könnyen megsül. Először a tepsiben, majd rácson hagyjuk kihűlni a linzereket és teáskanál segítségével ragasszuk össze mályvacukor krémmel a sütiket. Ne tegyünk sokat a tésztára, mert a végei kicsordulnak és nem mutatnak szépen, de a gyerekek pont így szeretik. Gyönyörű formákat és színeket kaphatunk, nagyon különleges karácsonyi aprósüteményt kapunk.
3. Citromtöltelékes mákos linzer
A töltelékhez:
- 1 nagy tojás
- 6 nagy tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 100 ml citromlé
- 2 citrom reszelt héja
- 12 dkg sótlan vaj
A tészta hozzávalói:
- 18 dkg rúd sótlan vaj
- 6 dkg cukor
- 6 dkg porcukor
- ½ evőkanál vanília
- 24,5 dkg csésze liszt
- ¼ evőkanál só
- 2 evőkanál mák
Előveszünk két nagy edényt, mindkettőt félig feltöltjük vízzel és az egyiket felforraljuk, a másikba jeget teszünk.
Először elkészítjük a krémet. A tojást a tojássárgákat, a cukrot, a citromhéjat, a citromlét és a csipet sót a forró víz fölött összekeverjük és addig hagyjuk vízgőz fölött míg el nem éri a 76 fokot. Ekkor lehúzzuk a forró vízről és hozzáadjuk a vajat, keverjük amíg sima nem lesz. A keveréket beletesszük a jeges vízbe és hagyjuk, hogy megdermedjen.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 2 részre osztjuk, majd ezt is legalább1 órára betesszük a hűtőbe.
Kinyújtjuk az egyik tésztát körülbelül 0,5 centi vastagra és linzerszaggatóval kiszaggatjuk a kívánt formára. A süti felső része legyen lyukas és itt is érvényes, hogy figyeljünk arra, ugyanannyi alját szaggassunk, mint tetejét. Ha tehetjük a formára szaggatás után is tegyük hűtőbe egy kicsit, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe tegyük a sütiket és vigyázzunk arra, nehogy megégjen. Pár perc alatt készre sül, ne várjuk meg, amíg a szélei megbarnulnak. Utána vegyük elő a citromos tölteléket és kiskanállal tegyünk a linzersüti aljára majd a tetejét gyengéden nyomjuk rá, óvatosan, nehogy összetörjön. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.
4. Cseresznyés linzer
A gyümölccsel töltött süti egyszerűen elképesztő. Nem sorolhatjuk a tradicionális linzerekhez, ez inkább pitére hasonlít, de az aszalt cseresznye miatt igazi különlegesség lehet a karácsonyi asztalon.
Hozzávalók:
- 17,5 dkg aszalt cseresznye
- 2 evőkanál víz
- 24,5 dkg liszt
- ½ evőkanál sütőpor
- 1 kávés kanál só
- 1 csésze mogyoró
- 12 dkg kristálycukor
- 12 dkg világos barnacukor
- 24 dkg vaj
- ½ evőkanál frissen reszelt citromhéj
- 1 nagy tojás
- 1 üveg igazi cseresznyelekvár
- porcukor
A sütőt itt is előmelegítjük 170 fokra.
Egy kis edényben a szárított cseresznyét és a vizet összeforraljuk, majd tegyük félre. A tepsit béleljük ki sütőpapírral és szórjunk rá egy kis lisztet, fahéjat és a sót, keverjük, rázzuk össze. A robotgépben törjük össze a mogyorót a cukorral, adjuk hozzá a vajat és a citromhéjat, keverjük addig, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a tojásokat és végül a lisztet. Dolgozzuk össze, amíg össze nem áll. A tészta 1 ¼ részét beletesszük a tepsibe és pihentetjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét a tésztába, majd megkenjük a cseresznye lekvárral. A hűtőből kivesszük a maradék tésztát és a lisztes ujjunkkal kis rácsokat formázunk, rátesszük a levár tetejére és betesszük a sütőbe. Körülbelül 30-35 per
5. Mandulás málnás linzer
Ez a linzer azért különleges, mert itt sós vajat használunk. Ha valakinek már cukor mérgezése van vagy elege van a nagyon szirupos, cukros íz világból, ez a recept igazi felüdülés lesz. A tésztába rejtjük el a mandula lisztet, ami különösen roppanós, omlós állagot ad a tésztának, önmagában is kiváló sütemény, de ha valaki dzsemmel szeretné összeragasztani igazi linzer formában, úgy is lehet. Az elkészítési folyamatba beszállhatnak a gyerekek is, biztosan élvezni fogják.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt kardamom (opcionális)
- 10 dkg őrölt mandula liszt
- 24 dkg sózott vaj
- 10 dkg cukor
- 1 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 2 nagy tojássárgája
- porcukor
- málna lekvár vagy amit szeretünk
Elkészítés:
Egy közepes keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a kardamomot. Egy másikban a mandulalisztet is összekavarjuk a fele cukorral, és pihentetjük.
Előveszünk egy harmadik tálat vagy a robotgép keverő tálját és a vajat a maradék cukorral habosra keverjük, beletesszük a tojássárgákat egyenként, addig kavarjuk, amíg szép, egyenletes színe nem lesz, ekkor adjuk hozzá a vaníliát. Azért jobb választás a robotgép mert a vajnak nem szabad nagyon felmelegednie. Alacsonyabb fokozaton hozzáadjuk a mandulás cukor keveréket majd a lisztes keveréket és addig forgatjuk, amíg össze nem áll. A tésztából formázzunk két kis cipót és fóliába csomagoljuk be, majd tegyük a hűtőbe. Minimum 2 órát hagyjuk állni.
A kivett tésztával gyorsan dolgozzunk, jobb hidegen az állaga, jobban formázható. Ha a formákat kiszaggattuk, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy szilikon sütőlapra és előmelegített sütőben süssük. Vigyázzunk, nehogy megégjen a széle, éppenhogy csak színt kell kapnia az aljának. Utána tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni és jöhet az összeragasztás folyamata. A legjobb málnadzsem hozzá. Ne felejtsük el, hogy a sós vaj miatt nem lesz émelygős a tészta, lehet, hogy a tetején elfér még a porcukor. Bátran kóstoljunk, ha kihűlt.