5 pofon egyszerű és szuperfinom linzer recept: ezekkel lenyűgözheted a családod karácsonykor

HelloVidék 2018. december 21. 15:00
A karácsonyi ünnepkör elengedhetetlen része a linzer. A linzer süteményt Müller Antal cukrászda tulajdonosnak köszönhetjük, aki az 1848-as szabadságharc elkötelezettje volt. A süteményt Müller, Linzer Rudolf ’48-as főhadnagyról nevezte el. A HelloVidék most 5 olyan szuperfinom receptet mutat, aminek szintén a linzer-tészta az alapja.

A linzer elkészítése pici odafigyelést igényel, hiszen le kell hűteni a tésztát és gyorsan kell vele dolgozni, de az eredmény csodás lesz. Nálunk leginkább a lekvárral összeragasztott korongok a népszerűek, de a HelloVidék összeszedte azokat a különleges töltelékű linzereket, amiket akár ajándéknak is adhatunk.

Itt van először a csokis linzer, ami a tengeri sónak köszönhetően egészen pazar állagot kap, a benne lévő vaj miatt porhanyós lesz, szinte elolvad a szájban. A tésztában ugyan kakaópor van, de helyettesíthetjük vaníliával vagy akár fahéjjal is. A töltelékek szintén szabadon helyettesíthetők, bár a nagyon édes karamella és a savanykás málna dzsem fenséges a kakaós linzertészta között.

1. Csokis linzer

Hozzávalók:

  • 37,5 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 24 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 8-10 dkg kakaó
  • tengeri só
  • 100 ml karamell
  • málnadzsem
  • feketeszeder dzsem
  • porcukor

Elkészítés:

Egy kisebb edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd félretesszük.

Használhatjuk a kezünket vagy robotgépet, hogy a vajat és a cukrot habosra keverjük, körülbelül 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként és a tál oldaláról is szedjük le a cukros, tojásos anyagot. Tegyük bele lassan a lisztes keveréket és keverjük lassan, óvatosan, amíg össze nem áll.

A kész tésztát szedjük szét 2-3 részre, csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább 2 órát hűtőben, de ha tehetjük akkor egész éjszakára tegyük hidegre.

Fontos, hogy a sütőt melegítsük elő kb. 170-180 fokra.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, a gyúródeszkára szórjunk kakaóport és dolgozzuk bele a tésztába. Ha a tészta nagyon hideg, hagyjuk szobahőmérsékleten 10 percig. Ne hagyjuk, hogy túlságosan felmelegedjen, mert nehéz lesz vele bánni. Linzer vágóval szaggassuk ki a formákat, de arra figyeljünk, hogy meglegyen az alja és meglegyen a teteje.

Miután kivettük, hagyjuk 3-4 percig a sütőlemezen, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljön. A végén kenjük meg málnadzsemmel vagy karamellel és a felső linzert nyomjuk rá óvatosan. Természetesen olyan tölteléket használunk amit csak szeretnénk, szerintünk a karamell nagyon ünnepi és csodásan mutat az ünnepi asztalon. Ha még inkább szeretnénk a télies hangulatot behozni a konyhába, szórjuk meg a tetejét még porcukorral. Ha légmentes dobozba tesszük, akár 3 hétig is eláll.

2. Csokoládé és mályvacukor – a gyerekek kedvence lehet karácsonykor ez az apró süti

Az elkészítésében is segédkezhetnek, de meglepetésnek sem utolsó. Olyan, mint egy forró csoki csak a sütőben sütve.

Hozzávalók:

  • 170 g puha vaj
  • 100g szuper finom cukor
  • 110g világosbarna cukor
  • 43 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 220 g liszt
  • ½ teáskanál só
  • 100 g marsmallow fluff ( mályvacukor krém)

Elkészítés:

A vajat a cukorral keverjük habosra, tegyük bele a vaníliát, a tojásokat, a kakaóport és jól gyúrjuk vagy keverjük össze. A végén tegyük bele a lisztet és a sót, majd ezt is gyúrjuk vagy robotgéppel keverjük addig, amíg össze nem áll, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a linzer tésztát fél centi vastagra és linzer szaggatóval szaggassuk ki ügyelve arra, hogy a lyukas teteje és az alja egyforma darabszámú legyen.

Előmelegített sütőben 175 fokon megsütjük, de vigyázzunk arra, nehogy a szélei hirtelen megégjenek. Nagyon könnyen megsül. Először a tepsiben, majd rácson hagyjuk kihűlni a linzereket és teáskanál segítségével ragasszuk össze mályvacukor krémmel a sütiket. Ne tegyünk sokat a tésztára, mert a végei kicsordulnak és nem mutatnak szépen, de a gyerekek pont így szeretik. Gyönyörű formákat és színeket kaphatunk, nagyon különleges karácsonyi aprósüteményt kapunk.

3. Citromtöltelékes mákos linzer

A töltelékhez:

  • 1 nagy tojás
  • 6 nagy tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 100 ml citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 12 dkg sótlan vaj

A tészta hozzávalói:

  • 18 dkg rúd sótlan vaj
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg porcukor
  • ½ evőkanál vanília
  • 24,5 dkg csésze liszt
  • ¼ evőkanál só
  • 2 evőkanál mák

Előveszünk két nagy edényt, mindkettőt félig feltöltjük vízzel és az egyiket felforraljuk, a másikba jeget teszünk.

Először elkészítjük a krémet. A tojást a tojássárgákat, a cukrot, a citromhéjat, a citromlét és a csipet sót a forró víz fölött összekeverjük és addig hagyjuk vízgőz fölött míg el nem éri a 76 fokot. Ekkor lehúzzuk a forró vízről és hozzáadjuk a vajat, keverjük amíg sima nem lesz. A keveréket beletesszük a jeges vízbe és hagyjuk, hogy megdermedjen.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 2 részre osztjuk, majd ezt is legalább1 órára betesszük a hűtőbe.

Kinyújtjuk az egyik tésztát körülbelül 0,5 centi vastagra és linzerszaggatóval kiszaggatjuk a kívánt formára. A süti felső része legyen lyukas és itt is érvényes, hogy figyeljünk arra, ugyanannyi alját szaggassunk, mint tetejét. Ha tehetjük a formára szaggatás után is tegyük hűtőbe egy kicsit, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe tegyük a sütiket és vigyázzunk arra, nehogy megégjen. Pár perc alatt készre sül, ne várjuk meg, amíg a szélei megbarnulnak. Utána vegyük elő a citromos tölteléket és kiskanállal tegyünk a linzersüti aljára majd a tetejét gyengéden nyomjuk rá, óvatosan, nehogy összetörjön. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.

4. Cseresznyés linzer

A gyümölccsel töltött süti egyszerűen elképesztő. Nem sorolhatjuk a tradicionális linzerekhez, ez inkább pitére hasonlít, de az aszalt cseresznye miatt igazi különlegesség lehet a karácsonyi asztalon.

Hozzávalók:

  • 17,5 dkg aszalt cseresznye
  • 2 evőkanál víz
  • 24,5 dkg liszt
  • ½ evőkanál sütőpor
  • 1 kávés kanál só
  • 1 csésze mogyoró
  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg világos barnacukor
  • 24 dkg vaj
  • ½ evőkanál frissen reszelt citromhéj
  • 1 nagy tojás
  • 1 üveg igazi cseresznyelekvár
  • porcukor

A sütőt itt is előmelegítjük 170 fokra.

Egy kis edényben a szárított cseresznyét és a vizet összeforraljuk, majd tegyük félre. A tepsit béleljük ki sütőpapírral és szórjunk rá egy kis lisztet, fahéjat és a sót, keverjük, rázzuk össze. A robotgépben törjük össze a mogyorót a cukorral, adjuk hozzá a vajat és a citromhéjat, keverjük addig, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a tojásokat és végül a lisztet. Dolgozzuk össze, amíg össze nem áll. A tészta 1 ¼ részét beletesszük a tepsibe és pihentetjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét a tésztába, majd megkenjük a cseresznye lekvárral. A hűtőből kivesszük a maradék tésztát és a lisztes ujjunkkal kis rácsokat formázunk, rátesszük a levár tetejére és betesszük a sütőbe. Körülbelül 30-35 per

5. Mandulás málnás linzer

Ez a linzer azért különleges, mert itt sós vajat használunk. Ha valakinek már cukor mérgezése van vagy elege van a nagyon szirupos, cukros íz világból, ez a recept igazi felüdülés lesz. A tésztába rejtjük el a mandula lisztet, ami különösen roppanós, omlós állagot ad a tésztának, önmagában is kiváló sütemény, de ha valaki dzsemmel szeretné összeragasztani igazi linzer formában, úgy is lehet. Az elkészítési folyamatba beszállhatnak a gyerekek is, biztosan élvezni fogják.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt kardamom (opcionális)
  • 10 dkg őrölt mandula liszt
  • 24 dkg sózott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 nagy tojássárgája
  • porcukor
  • málna lekvár vagy amit szeretünk

Elkészítés:

Egy közepes keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a kardamomot. Egy másikban a mandulalisztet is összekavarjuk a fele cukorral, és pihentetjük.

Előveszünk egy harmadik tálat vagy a robotgép keverő tálját és a vajat a maradék cukorral habosra keverjük, beletesszük a tojássárgákat egyenként, addig kavarjuk, amíg szép, egyenletes színe nem lesz, ekkor adjuk hozzá a vaníliát. Azért jobb választás a robotgép mert a vajnak nem szabad nagyon felmelegednie. Alacsonyabb fokozaton hozzáadjuk a mandulás cukor keveréket majd a lisztes keveréket és addig forgatjuk, amíg össze nem áll. A tésztából formázzunk két kis cipót és fóliába csomagoljuk be, majd tegyük a hűtőbe. Minimum 2 órát hagyjuk állni.

A kivett tésztával gyorsan dolgozzunk, jobb hidegen az állaga, jobban formázható. Ha a formákat kiszaggattuk, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy szilikon sütőlapra és előmelegített sütőben süssük. Vigyázzunk, nehogy megégjen a széle, éppenhogy csak színt kell kapnia az aljának. Utána tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni és jöhet az összeragasztás folyamata. A legjobb málnadzsem hozzá. Ne felejtsük el, hogy a sós vaj miatt nem lesz émelygős a tészta, lehet, hogy a tetején elfér még a porcukor. Bátran kóstoljunk, ha kihűlt.