A magyar köztudottan leveses nép, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. A Falatozz.hu ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves. A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki. Negyedik a fokhagymakrémleves lett, majd a csontleves következik a kedvelt levesek sorában. Érdekes, hogy a gulyásleves a szerény hatodik helyen végzett a Falatozz.hu adatbázisa szerint, holott az első számú hungarikum levesünkről van szó.
A hazai ízek mellett egyre népszerűbbek hazánkban más kultúrák specialitásai is.
Mostanra már hazánkban is egyre többen kedvelik a vietnami pho levest, amely ázsiai fűszerekkel – főleg korianderrel –, hússal és rizstésztával tölti meg a bendőnket, derül ki a Falatozz.hu közleményéből. A mexikóiak a tortilla-levesre és a fűszeres tehéngyomor-levesre esküsznek. Thaiföld konyhája különleges ízvilággal hódít: az édes-kókusztejes csirkelevest, a Tom Kha-t és a csípős-savanyú Tom Yum-t mindenképp érdemes megkóstolni. Az osztrák nem egy levesnemzet, de a palacsintatésztás erőlevesüket, a Frittatensuppe-t nem szabad kihagyni. A japánok két slágere a miso és a ramen leves: előbbi egy szójababpürés alapléből és némi levesbetétből áll, utóbbi egy szójával ízesített, hússal és zöldségekkel gazdagon pakolt hosszútészta-leves. A japán újévi leves, az ozoni pedig arról ismeretes, hogy párolt rizsgombóc, azaz mochi van benne.A kínai kínálat hiába változatos, a csípős-savanyú leves egyeduralmát nehéz megtörni, holott méltán lehetnek büszkék az üvegtésztás, gyömbéres csirkelevesükre vagy a shiitake- és fafülgombalevesükre is.
Vannak olyan népi levesek is, amelyek nem terjedtek el, ugyanakkor jól jellemzik az adott gasztronómiát. Ilyen a brazilok kelbimbós-kolbászos-kukoricalisztes levese, az izlandi langusztakrémleves, az albán paprikaleves és a dél-afrikai struccleves egyaránt.