Az eredményhirdetés résztvevőit Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy sok jó minőségű bor van, ami a borászatok folyamatos fejlődésének köszönhető, írja a Veol.hu.
A borászat az agrárium kiemelt ágazata. A borászatok nagyon jók a technológiai fejlesztésekben, jól élnek a pályázati lehetőségekkel. Megtörténik a generációváltás, és egyre többen vannak, akik a borászat mellett vendéglátóegységeket, kisebb-nagyobb szálláshelyeket üzemeltetnek.
– mondta az elnök.
2018-ban a megye 4730 hektárján 161 ezer hektoliter bort termeltek, ami a kiváló évjárat miatt negyven százalékkal haladta meg a megelőző év termésmennyiségét.
A versenyen négy borvidék 68 borászatának 214 mintáját kóstolta a hét bizottságban dolgozó, borászokból és neves borászati szakemberekből álló zsűri. Összesen 64 vörösbort, 17 rozét, két pezsgőt és 131 fehérbort bíráltak. A százpontos bírálati rendszerben a bor megjelenését, illatát és zamatát önálló szempontok szerint értékelték. A díjakat Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Sövényházi Balázs adta át.
Három bor is 94 pont feletti teljesítményt ért el a versenyen, azaz nagy aranyérmet kapott: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2016-os badacsonyi olaszrizlingje, a pécselyi Mészáros-pince olaszrizlingje és a Szászi Birtok Badacsony Szent György-hegyi Zeusz bora. Ezeket a borokat a NAK az országos borversenyre is benevezi.
Több borászat is kiemelkedően szerepelt a versenyen, sok aranyérmet gyűjtött. Az aszófői Fodorvin Családi Pincészet öt aranyat, a Dobosi Pince, a Varga Pincészet Kft., az Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft., a Pántlika Pincészet, a Koczor Pince és az Arias Borászat pedig két-két boráért is aranyérmet kapott.