Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel biztonságosan kiváltható
- mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ édesítésre, harmada pedig édesítőszert. A cukrot leginkább sütéshez, főzéshez alkalmazzák, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik.
Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül! Ennek bizonyítására kérte fel a Coca-Cola Magyarország Iklódi Dórát, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjét, hogy álmodjon meg három finom húsvéti desszertet, amihez sem cukor, sem különösebb konyhai gyakorlat vagy kézügyesség nem szükséges. Íme a receptek!
Tavaszi Fanta zero pohárdesszert
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g fehér búzaliszt
- 200 g vaj vagy margarin felkockázva
- 100 g xilit
- 1 ek kakaópor
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek hideg víz
Hozzávalók a túrókrémhez:
- 300 g túró
- 100 g xilit porrá törve
- 100 g vaj
- 1 kezeletlen citrom héja
Hozzávalók a Fanta réteghez:
- 400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
- 40 g cukormentes vaníliás pudingpor
- 3 ek xilit porrá törve
Elkészítés:
A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni. Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is. A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk. A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget is. A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet. Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.
Húsvéti mini márványkuglóf
Hozzávalók:
- 210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 90 g sima búzaliszt
- 150 g eritrit (vagy 37,5 g édesítőszer)
- 100 g vaj/margarin
- 3 tojás
- 3 dl AdeZ Mesés Mandula ital
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek holland kakaópor
- 1 tk vaníliaaroma
Elkészítés:
A vajat kissé megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítőszerrel habosra keverjük. 2,5 dl tejet adunk hozzá, és összekeverjük. A liszteket egy másik tálban keverjük össze a sütőporral, majd apránként adjuk hozzá a tejes keverékhez, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ekkor kétfelé vesszük a masszát. Az egyik felébe kerül a teáskanál vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék fél dl tej. Egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk, majd elkezdjük a rétegzést. Tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával kezdjük, és felváltva csorgatjuk bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogynak. A sütőt közben előmelegítjük 190 fokra, és kb. 40-45 percig sütjük a kuglófunkat. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e.
Locsolóváró kókuszos golyó
Hozzávalók:
- 400 g kókuszreszelék
- 250 g vaj
- 1,65 dl AdeZ kókusz ital
- 70 g kókuszliszt vagy mandulaliszt
- 190 g porrá őrölt xilit
- 100 g hántolt mandula
- 1 tk rumaroma
Elkészítés:
A kókusztejet felforraljuk az édesítővel, majd hozzáadjuk a rumaromát. Ebbe keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, a vajat és összedolgozzuk. Pár percre fagyasztóba tesszük, hogy kihűljön. A masszából golyókat formázunk, a közepébe 1 mandulaszemet nyomunk.