A halfogyasztás növekedéséről is beszélt az agrárminiszter szerdán, a 110 millió forintból felújított tiszacsegei halászcsárda átadásán. Nagy István örvendetesnek nevezte, hogy
az elmúlt tíz évben nőtt a halfogyasztás, ami egy főre vetítve elérte a 6,73 kilogrammot.
Az a cél, hogy ez a mennyiség 2023-ra egy kilogrammal növekedjen, ennek érdekében már tettek intézkedéseket.
A fogyasztási célú hal, halfilé, halhús áfáját 27-ről 5 százalékra mérsékelték, beleértve a tiszai halászléhez nélkülözhetetlen ikra, haltej és halmáj forgalmi adóját is.
Emellett bevezették a Minőségi Magyar Hal védjegyet, hogy a termékkínálaton belül könnyen meg lehessen különböztetni a magyar termelésű minőségi halakat, hazai haltermékeket.
A haltermelés további növelése érdekében folyamatosan zajlik a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek státuszának vizsgálata, használatuk rendezése. A Magyar Halászati Operatív Program keretében
16 milliárd forintot fordítanak a halászati ágazat fejlesztésére.
A halfogyasztást ösztönző intézkedések mellett a horgászat is kiemelt figyelmet kap az agrártárca munkájában. A nyilvántartott horgászlétszám több mint 150 ezerrel bővült az elmúlt időszakban, és 2019 végére elérte az 560 ezer főt. Törvénymódosítás révén a Magyar Országos Horgász Szövetség számos állami feladat ellátását átvállalta, a közfeladatok ellátásához az biztosít forrást, hogy a halgazdálkodás fő állami bevételét jelentő díjak 2019 óta közvetlenül a MOHOSZ bevételét képezik.
Nagy Sándor, a halászcsárda tulajdonosa elmondta: a csárdát és a panziót teljeskörűen felújították. A Kisfaludy szálláshely-fejlesztési konstrukció keretében 31 millió forint támogatást nyertek el, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán pedig 14,5 millió forint támogatáshoz jutottak. Banki hitel és saját forrás felhasználásával
összesen 110 millió forintos beruházással korszerűsítették a csárdát és a panziót.
Címlapkép: Getty Images