Manapság a fagyasztott termékeknek igen gazdag a felhozatala, legyen szó akár zöldség-, gyümölcsfélékről, készételekről, húsokról, köretekről. A fagyasztott halrudacskák is sokak kedvencei, azonban egy nemrég publikált tanulmány eredményeit olvasva jobb, ha kétszer is meggondoljuk, mielőtt a kosárba tesszük - már amennyiben persze a környezettudatosság jegyében éljük az életünket. A Kaliforniai Egyetem kutatói azt találták ugyanis, hogy
az előállításuk jelentős ökológiai lábnyomot hagy, konkrétan majdnem kétszer annyit, mint a halászat maga.
Sok kutatás szól arról, milyen környezeti hatásai vannak a szárazföldön folyó mezőgazdaságnak, ugyanakkor viszonylag keveset tudunk a tengeri ételekre fókuszáló ágazat kibocsátásáról. Az idézett tanulmány éppen ezt analizálta részletekbe menően. Azt találták, hogy az alaszkai tőkehalászat (ez a halfajta a halrudacskák egyik fő alapanyaga) még relatíve üzemanyagtakarékos, miután azonban kifogják a halakat, el is kell őket szállítani a feldolgozóba, sok esetben konténerhajókon, amik
a nagy és nem túl jó minőségű üzemanyagfelhasználás miatt rengeteg káros anyagot, többek között kén-dioxidot bocsátanak ki.
A publikáció egyik vezető kutatója, Brandi McKuin szerint a bemutatott eredmények világossá tették, mennyire fontos, hogy a problémakörről minél átfogóbb tudás álljon rendelkezésre. Globálisan nézve az élelmiszeripar jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, az alaszkai tőkehal pedig az egyik legnépszerűbb fajta a világon.
McKuin azt is hozzátette, hogy néhány szervezet már vizsgálta a tengeri élelmiszerek előállításának ökológiai lábnyomát, azonban nem vették figyelembe a folyamatok során keletkező kibocsátást - legalábbis eddig. A tudós reméli, hogy az általuk kimutatott adatokkal tökéletesíthetők lesznek ezek a számítások.
Gyorsfagyasztott termékek a magyar piacon: miben hisz a lakosság?
A magyar lakosság körében nem feltétlenül a fagyasztott halrudacska a favorit, ha mirelit árukról van szó. Hagyományosan a gyorsfagyasztott zöldségeket keressük, emellett például az olyan készételek, mint a gyümölcstöltelékes gombócok, kifejezetten kedveltek a családok körében - főleg azért, mert a fiatalok közül kevesen tudnak ilyesmit készíteni, illetve túl macerásnak és időigényesnek tartják. Tavaly a Nielsen felméréséből az derült ki, hogy a mélyhűtött pizza is igencsak kelendő, ráadásul a gluténmentes verzió: abban az évben a korábbiakhoz képest 80%-kal több fogyott belőle. Mennyiségben ez 68 tonna pizzát jelent, ami közel 70 százalékos növekedés.
2018 nyarán egy durva ügy borzolta a magyarok kedélyét, ami valószínűleg nem tett túl jót a mirelitek megítélésének, ugyanis az országból származó gyorsfagyasztott kukoricát hoztak összefüggésbe az 5 EU-tagállamot érintő lisztéria-járvánnyal. A magyar cég által csomagolt fagyasztott termékek közel félszáz ember megbetegedését és 9 halálát okozták. Eleinte azt hitték, hogy csak a fagyasztott kukoricájukba, de később kiderült, hogy több termékükbe kerülhetett a Listeria monocytogenes nevű baktériumból.
A probléma jelentőségét felismerve a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség egyes tagjai összefogásával és a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. szakmai vezetésével idén kidolgoztak egy átfogó Listeria Megelőzési Rendszert, amitől azt remélik, hogy a hagyományos technológiával előállított gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcstermékekben a baktérium előfordulásának kockázata jelentősen csökkenhet. Emellett nem győzik hangsúlyozni, hogy a gyorsfagyasztott zöldségtermékeket fogyasztás előtt, a felhasználási utasításnak megfelelően kell megfőzni.
A Nébih is időről időre vizsgálja ezeket a termékeket, legutóbb például olyan fagyasztott rösztire hívták fel a figyelmet, amiben üvegszilánkokat találtak. Feltártak már minőségi problémákat gyorsfagyasztott sült krumplik vizsgálatakor is. Jelölési hiba minden terméknél akadt, három forgalmazóval szemben pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.
Hogy üvegszilánkok és lisztéria nélkül egészségesek-e általánoságban a gyorsfagyasztott termékek vagy sem, szakértő árulta el a Pénzcentrumnak. Az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hivatal már 1998-ban megállapította, hogy a tápanyagtartalmuk egészségre gyakorolt előnyös hatásai azonosak a hasonló friss termékekével, természetesen megfelelő fagyasztási technológia mellett, ennek ellenére negatív tévhitek a mai napig élnek velük kapcsolatban a fogyasztók körében. Antal Emese dietetikus, szociológus szerint
a magyar lakosság még mindig meg van arról győződve, hogy a házilag készített ételek minden esetben egészségesebbek a boltinál.
Azonban ha valaki többek között vitaminokhoz akar jutni, bátran vásárolhat gyorsfagyasztott ételeket, különösen a szezonon kívüli időszakokban, amikor a friss termék drága és korlátozottan hozzáférhető. Az elkészítés és a megfelelő felengedés azonban nagyon fontos, hiszen például hirtelen melegítéssel akár a C-vitamin-tartalom 100 százaléka is elveszhet.
Címlapkép: Getty Images