A debreceni IKON étteremben innovatív megoldáshoz folyamodtak: a saját kertjükben megtermelt alapanyagokból főznek. Egy-két éve tervezték, a hátsó udvaron hozták létre, és rengeteg ehető virág, mizuna, vízitorma és csíra terem meg benne.
A kis kert alapja a hidroponika, vagyis a termőföld nélküli növénytermesztés.
Körömvirág, bársonyrózsa, violák nőnek összesen 360 ültetőhelyen, négy toronyban, egyenként 4 centiméteres kosarakban. A növényeket tőzeggyapotba ültették. Lévén az ökológiai termesztés hívei, nem használnak vegyszert, emiatt közvetlenül, további ellenőrzések nélkül kerülhetnek be az étterem konyhájára, számol be az újításról a Dining Guide.
A kertet egy magyar start-up cég projektjével, a Green Drops Farmmal karöltve valósították meg. Maga a termesztési módszer egyáltalán nem újkeletű, még ha annak is hangzik, ugyanis
már az ókori aztékok is használták vízkeringetési rendszerrel, függőleges kertekben.
A kőzetgyapotos, termőföld nélküli termesztésből kikerült növények tápanyagokban gazdagok, teljesen átlátható, bio módszerekkel termelhetők.
Címlapkép: Getty Images