Február 6-án a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállítás keretében kiválaszották a benevezett torták közül az öt továbbjutót, amelyet a zsűri hatra módosított. Felhívásában az ipartestület úgy fogalmazott, hogy új, kreatív ötleteket, lehetőség szerint magyaros ízvilágot, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat várnak. Kiemelték, hogy korábbi években már nevezett alkotással nem lehet ismét versenybe szállni.
A győztes torta, vagyis a 2020-as év Magyarország Tortája a hagyományokhoz híven az augusztus 20-i ünnepen lesz először kóstolható, majd az ország több cukrászdájában is kapható lesz.
A neves címre pályázó munkáknak szigorú feltételeknek kellett megfelelniük: nem tartalmazhattak aromákat, fondokat, növényi habot, margarint és modell burkolóanyagot. De a rengeteg remek pályamű közül a zsűri az eredetileg tervezett öt torta helyett hatot juttatott a döntőbe.
Ezek a torták a döntősök, amelyből kiválasztják a 2020-as országtortát:
Tétényi áfonyás mandula – Sztaracsek Ádám
Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám
Mákvirág – Szívós Zita, Poór István – Budapest, Major cukrászda
Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna – Vanília és Gelarto cukrászda
Curiositas – Füredi Krisztián tortája – Hisztéria cukrászda
Szegedi boszorkány – Gyuris László – Capella cukrászda
A SIRHA videójában láthatjuk a különleges tortákat:
Címlapkép: Getty Images