Többünknek meghatározó emlék lehet a gyerekkori születésnapi zsúrok süteményei vagy a nyári frissítő édességek, illetve a farsangi mulatságok nyalánkságai közül a furcsa ruganyos, zselés borítású fanta szelet vagy fanta szelet torta íze. Van, aki mirinda szelet néven ismeri, ám akárhogy is említjük a különleges üdítő szeletet egy dolog ugyanaz: a puha kakós tésztára kerülő túrós töltelék, amelyre a mókás zselé kerül.
Az ízletes, puha, könnyű fanta szelet tészta könnyen elkészíthető és cseppet sem kényes, a túrós tölteléket pedig tejszínnel vagy mascarponéval is kombinálhatjuk, hogy még krémesebb legyen. Valójában a fanta szelet, mirinda szelet tetejére kerülő pudingos, zselés keverékbe bármilyen szénsavas üdítőt rakhatunk ízlésünknek megfelelően. Az sem ritka, amikor valaki kevésbé kedveli a narancsos ízt, ezért egy kólás bevonatot választ a mirinda szelet borításának.
Az üdítő szelet egy olyan sütemény, amely kiállíta az idő próbáját, hiszen még évekkel később is az otthoni, iskolai élmények legnépszerűbb édessége. A fanta szelet a farsang közeledtével is jó választás lehet, hiszen pillanatok alatt elkészíthető és a nosztalgikus ízt idéző üdítő szelettel biztosan hamar üres lesz a tálcánk. Lássuk, hogyan készül a legfinomabb fanta szelet vagy mirinda szelet egy eredeti üdítő szelet recepjét segítségül hívva.
A üdítő szelet, fanta szelet, mirinda szelet recept hozzávalói:
Piskóta:
8 db tojás
8 ek porcukor
2 ek kakaópor
7 ek liszt
Krém:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
50 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
Zselé:
2 csomag vaníliás pudingpor
5 ek porcukor
6 dl Fanta vagy más szénsavas üdítő
A mirinda szelet, üdítő szelet, fanta szelet recept elkészítése:
A tojás sárgáját simára keverjük a porcukorral és a kakaóporral a piskótához, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és kis mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Egy közepes, kilisztezett tepsibe simítva 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a masszánkat.
A krémhez a vajat a cukrot, majd a túrót alaposan összekeverjük, végül a tökéletes fanta szelet ízhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ezt követően a krémet a kihült piskótára simítjuk és készülhet a zselénk.
A pudingport és a porcukrot összekeverjük a borításhoz, majd felöntjük az üdítővel és folyamatosan keverve készre főzzük. Miután langyosra hűtőttük a krém tetejére öntjük és kb másfél órán át hagyjuk dermedni a hűtőben a kész üdítő szeletet.
Címlapkép: Getty Images