Drágább lesz a húsvéti sonka, de nem a koronavírus miatt: itt a magyarázat

MTI 2020. március 25. 08:35
A idei áremelkedés független a járványtól, a hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények, így a sonkák piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd, közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás. A szakember elmondása alapján ezekből a termékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít. A húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt termékek, amelyeket már hetek óta gyártanak.

Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására. A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.

A Hússzövetség elnöke szerint

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek. Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images