Aki járt már Szolnokon az egy egészen más fajta süteménnyel találkozhatott isler néven, mint a megszokott osztrák típusú lekváros édesség. A portál szerint a tősgyökeres szolnokiak meg vannak győződve arról, hogy az isler tölteléke a fehér hab és most a kerek cukrászsütemény jó úton halad, hogy idővel hungrikummá váljon. A napokban ugyanis várhatóan megkapja a HÍR-védjegyet.
Az eredeti, osztrák recept kicsit más, mint amit Szolnokon ismernek. Az egyszerűbb változat csokikrémmel van töltve, de létezik ünnepi, karácsonyi verziója is, ebbe ribizlilekvár kerül, és kávéízű a máz rajta. Egykor Szolnokon is az eredeti lekváros változat volt kapható, ám Hegedűs László később feltalálta a rendkívül sikeres habos islert. A történet szerint mindössze azért, hogy ne vesszen kárba a megmaradt tojásfehérje.
A habos isler híre mára átlépte az országhatárt, és Európa-szerte vannak hódolói a fondantos-habos finomságnak. Eljutott már a sütemény Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt, az Egyesült Államokba is.
Szolnok, a látványosságai, fesztiváljai és természeti értékei miatt ma már turisztikai célpont és különleges gasztronómiai kínálata miatt is felkeresik a jászkunsági megye székhelyt. A Hagyományok-Ízek-Régiók, azaz a HÍR-védjegy program 2010 óta minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a címmel megjelölt termékek hitelességéről. Cél, hogy a szolnoki habos islert hazai, majd pedig uniós oltalom alá helyeztessék, amely után akár – a dobostortához hasonlóan – hungarikummá is válhat.
Címlapkép: Getty Images