Évezredek óta a méhek csodálatos ajándéka a méz. Sokan önmagában vagy teát ízesítve fogyasztják, ám
csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek is, hiszen például remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat.
Összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek alappillére, de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát. Ezt a sokrétű felhasználási módot mutatja be Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár közös szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.
Vajdasági, vidéki lányként mindig is szerettem a konyhában tüsténkedni, szerettem az illatokat, az ízeket, és szerettem, hogy a családommal olyan ételeket ettünk, amelyeket mi magunk termeltünk meg. Mezőgazdaságból élő szüleim a természet tiszteletére és a fenntartható életmódra neveltek, így már gyerekként tudtam, hogy a méhek ajándékát meg kell becsülni, és a kaptárakat nem szabad kizsákmányolni
- emelte ki Rúzsa Magdi. Vida József így fogalmazott:
Természetesen a kiadványban arra a kérdésre is kerestük a választ, hogy több ezer év után miért került ki a konyhákból a méz és váltotta fel a helyét a finomított cukor? Mikor vált mára csupán a tea vagy a vajas kenyér ízesítőjévé? Elsősorban tehát azért készítettük el ezt a könyvet, hogy az összeállított receptsor segítségével felelevenítsük a konyhákban, a mindennapi étkezésekben méltatlanul elfeledett mézet, hogy a segítségünkkel Önök újra feldedezzék a benne rejlő gasztronómiai lehetőségeket.
Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta ─ csak egy kis ízelítő a 49 ínycsiklandó recept közül. A könyv azonban nem csupán a konyhaművészetre koncentrál. Bemutatja azt is, milyen út vezet a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a folyékony arany elkészültéig és megtudhatjuk belőle, mit is jelent az, amikor egy méhész azt mondja: elkezdeni lehet, de abbahagyni nem.