Igazi karácsonyi különlegesség: így készül a kávés gesztenyekrémleves libamájjal + recept

HelloVidék/MTI 2020. december 13. 17:00
Sokan csak teát ízesítve fogyasztják, és csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany, a méz főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek is, hiszen remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár Zümmögés a konyhában című szakácskönyvének főszereplője a méhek csodálatos ajándéka: a méz.

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta - csak néhány példa Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár által megálmodott szakácskönyvből.

A Zümmögés a konyhában recepteskönyv is bizonyítja, hogy a méz hányféle módon használható fel a konyhában, és mennyire izgalmas menüsorok állíthatók vele össze.

Ízelítőként - a 49 könyvben felsorolt receptből - következzék egy igazán különleges, karácsonyi vagy szilveszteri menüsorba is illő étel:

Így készítsünk karácsonyra kávés gesztenyekrémlevest - libamájjal

Hozzávalók a leveshez:

  • 40 dkg gesztenye
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 ek méz
  • 1 presszókávé

Levesbetétnek:

  • 40 dkg libamáj
  • fél körte apró cikkekre vágva
  • kakukkfű
  • (esetleg sült gesztenye cukorba forgatva)

Elkészítés

A gesztenyét bevagdossuk, 30 perc alatt kisütjük, és kiszedjük a belsejét. Lábosba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval és mézzel ízesítjük, majd miután a gesztenye puhára főtt, hozzáadjuk a kávét. Turmixoljuk vagy pürésítjük, majd leszűrjük. Grillezett libamájjal, az apróra vágott körtével, kakukkfűvel megszórva tálaljuk, karamellizált cukorba forgatott sült gesztenyével díszíthetjük.