Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta - csak néhány példa Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár által megálmodott szakácskönyvből.
A Zümmögés a konyhában recepteskönyv is bizonyítja, hogy a méz hányféle módon használható fel a konyhában, és mennyire izgalmas menüsorok állíthatók vele össze.
Ízelítőként - a 49 könyvben felsorolt receptből - következzék egy igazán különleges, karácsonyi vagy szilveszteri menüsorba is illő étel:
Így készítsünk karácsonyra kávés gesztenyekrémlevest - libamájjal
Hozzávalók a leveshez:
- 40 dkg gesztenye
- 1 dl tejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 ek méz
- 1 presszókávé
Levesbetétnek:
- 40 dkg libamáj
- fél körte apró cikkekre vágva
- kakukkfű
- (esetleg sült gesztenye cukorba forgatva)
Elkészítés
A gesztenyét bevagdossuk, 30 perc alatt kisütjük, és kiszedjük a belsejét. Lábosba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval és mézzel ízesítjük, majd miután a gesztenye puhára főtt, hozzáadjuk a kávét. Turmixoljuk vagy pürésítjük, majd leszűrjük. Grillezett libamájjal, az apróra vágott körtével, kakukkfűvel megszórva tálaljuk, karamellizált cukorba forgatott sült gesztenyével díszíthetjük.