Mézzel még istenibb: tésztában sült sonka, tejszínes tormával és zsíros kaláccsal + recept

HelloVidék 2020. december 14. 17:03
Kevesen tudják, mennyire kiváló konyhai alapanyag a méz. Hogyan tudjuk a hétköznapokban felhasználni? Milyen receptekbe érdemes belecsempészni a magyar mézet? Rúzsa Magdi és Vida József Zümmögés a konyhában című szakácskönyve ehhez nyújt útmutatót. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze.

Sokan csak teát ízesítve fogyasztják, és csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany, a méz főszereplője lehet az otthoni főzésnek-sütésnek is, hiszen remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár Zümmögés a konyhában című szakácskönyvének főszereplője a méhek csodálatos ajándéka: a méz.

A ínycsiklandó receptek közül most egy igazán különleges, karácsonyi menüsorba illő receptet mutatjuk be.

A főszerepben ezúttal a:

Tésztában sült mézes sonka - tejszínes tormával és zsíros kaláccsal

Hozzávalók:

A sonkához:

  • 2 dl langyos víz
  • 40 dkg kötözött sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 5 dkg reszelt torma
  • 1 kk só
  • 1 dkg majonéz
  • ½ ek tejszín
  • 1 ek méz

A tésztához:

  • 2 dl langyos víz
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt + ½ dkg
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 csapott kk só

A kalácstésztához:

  • 1,5 dl tej
  • 1 csapott tk cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 32,5 dkg liszt
  • 1,5 tk só
  • 2 db tojás
  • 1,5 ek zsír

A kenéshez:

  • olvasztott zsír

Elkészítése

A sonkát felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük kb. 1 óra alatt. Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.

Lereszeljük a tormát, és besózzuk. A majonézt összekeverjük a tormával és a tejszínnel.

Közben elkészítjük a tésztát. 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojást, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, ebben a sorrendben, a dagasztógépbe tesszük, és homogénre dagasztjuk. Ezután kb. 30 percig langyos helyre tesszük kelni.

A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalapalakúra nyújtjuk, hogy a felső és az alsó széle majd egymásra hajtva betakarja a sonkát. A tészta közepére tesszük a mézzel megkent sonkát. A tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 2-2 cm megmaradjon. A kétoldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele. Megkenjük tojással. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 35–40 percig sütjük.

Nekilátunk a kalácsnak. Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, 1 tojással tésztát dagasztunk belőle (fontos, hogy a hozzávalók azonos, kb. szobahőmérsékletűek legyenek). Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor a tésztát 3 részre osztjuk, kisodorjuk, megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük, mint a bejglit, és összefonjuk hármas fonással. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük. Tetejét megkenjük a másik tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük (gőzös sütőben). A tormás-tejszínes majonézt kínáljuk mellé, kakukkfűvel díszíthetjük.