Sokan csak teát ízesítve fogyasztják, és csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany, a méz főszereplője lehet az otthoni főzésnek-sütésnek is, hiszen remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár Zümmögés a konyhában című szakácskönyvének főszereplője a méhek csodálatos ajándéka: a méz.
A ínycsiklandó receptek közül most egy igazán különleges, karácsonyi menüsorba illő receptet mutatjuk be.
A főszerepben ezúttal a:
Tésztában sült mézes sonka - tejszínes tormával és zsíros kaláccsal
Hozzávalók:
A sonkához:
- 2 dl langyos víz
- 40 dkg kötözött sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 5 dkg reszelt torma
- 1 kk só
- 1 dkg majonéz
- ½ ek tejszín
- 1 ek méz
A tésztához:
- 2 dl langyos víz
- 3,5 dkg olvasztott vaj
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt + ½ dkg
- 1 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 1 csapott kk só
A kalácstésztához:
- 1,5 dl tej
- 1 csapott tk cukor
- 2 dkg élesztő
- 32,5 dkg liszt
- 1,5 tk só
- 2 db tojás
- 1,5 ek zsír
A kenéshez:
- olvasztott zsír
Elkészítése
A sonkát felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük kb. 1 óra alatt. Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.
Lereszeljük a tormát, és besózzuk. A majonézt összekeverjük a tormával és a tejszínnel.
Közben elkészítjük a tésztát. 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojást, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, ebben a sorrendben, a dagasztógépbe tesszük, és homogénre dagasztjuk. Ezután kb. 30 percig langyos helyre tesszük kelni.
A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalapalakúra nyújtjuk, hogy a felső és az alsó széle majd egymásra hajtva betakarja a sonkát. A tészta közepére tesszük a mézzel megkent sonkát. A tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 2-2 cm megmaradjon. A kétoldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele. Megkenjük tojással. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 35–40 percig sütjük.
Nekilátunk a kalácsnak. Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, 1 tojással tésztát dagasztunk belőle (fontos, hogy a hozzávalók azonos, kb. szobahőmérsékletűek legyenek). Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor a tésztát 3 részre osztjuk, kisodorjuk, megkenjük olvasztott zsírral, feltekerjük, mint a bejglit, és összefonjuk hármas fonással. Sütőpapíros tepsibe fektetjük, langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük. Tetejét megkenjük a másik tojással, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt szép pirosra sütjük (gőzös sütőben). A tormás-tejszínes majonézt kínáljuk mellé, kakukkfűvel díszíthetjük.